Ingezonden persbericht


JS roept PvdA op verhoging collegegelden van tafel te vegen

De Jonge Socialisten in de PvdA hopen dat de PvdA aanstaande maandag in de Tweede Kamer het proefballonnetje van minister Plasterk om de collegegelden voor masters te verhogen lekprikt. "De minister spreekt steeds meer over het invoeren van negatieve financiële prikkels in het hoger onderwijs. Dit soort plannetjes vallen niet te rijmen met PvdA-doelstellingen als meer hoger opgeleiden, hogere emancipatie van allochtonen en lagere uitstroom", zegt Michiel Emmelkamp, voorzitter van de JS. Maandag wordt de strategische nota hoger onderwijs in de Tweede Kamer behandeld, en in die nota staat dat Plasterk de mogelijkheden om mastercollegegelden te verhogen wil verkennen.

Jongeren moeten volgens de JS een opleiding kunnen volgen die aansluit bij hun interesses en talenten, zonder geremd te worden door onnodige financiële drempels. Emmelkamp: "Ten eerste zijn hogere collegegelden een prikkel voor mensen om met hun studie te stoppen en dat kan volgens ons nooit de bedoeling van de PvdA zijn. Ten tweede zorgen hoge studiekosten ervoor dat meer mensen bijbaantjes gaan nemen, terwijl de minister juist wil dat mensen zich verbreden door bestuurswerk, netwerken of sportactiviteiten. En ten derde treffen dergelijke maatregelen juist de mensen die Plasterk wil emanciperen: mensen uit achterstandsgezinnen, allochtonen, mensen die hun ouders met schulden hebben zien worstelen."

De JS is niet de enige die van mening is dat Plasterk zich juist zou moeten richten op lagere in plaats van hogere drempels in het hoger onderwijs: al in 2006 concludeerde Stichting Nederland Kennisland in een onderzoek dat Nederland zoveel mogelijk mensen hoog moet opleiden om kennisintensieve banen te vervullen om de welvaart en het welzijn voor de toekomst zeker te stellen. Ook het Platform Bèta Techniek pleitte er al voor om meer mensen masters te laten volgen en om HBO-ers te stimuleren in te stromen in WO-masters, vanwege een voorzien tekort aan hoog opgeleiden in 2020.

Emmelkamp: "Plasterks opmerking dat mensen na een bacheloropleiding prima de arbeidsmarkt op kunnen, druist regelrecht in tegen deze oproepen uit de maatschappij. Nederland schreeuwt straks om mensen die een master hebben gevolgd, en de minister roept simpelweg dat het volgen van een master eigenlijk niet zo nodig is. De minister staat op de rem, terwijl alle onderzoeken pleiten voor een hogere versnelling in het hoger onderwijs." De JS roept daarom het PvdA-Tweede Kamerlid dat maandag het woord zal voeren op om deze plannen bij de behandeling van Plasterks strategische agenda van tafel te vegen.