GroenLinks

Balkenende moet Irak-onderzoek aanvaarden na onthulling Ben Bot

9 december 2007

GroenLinks wil tijdens het vragenuur van dinsdag 11 december a.s. opheldering van premier Balkenende over zijn bezwaren tegen een Irak-onderzoek. Femke Halsema zal de premier ook aanspreken op de uiterst genante wijze waarop hij destijds minister Bot onder druk heeft gezet. Balkenende eiste in 2005 dat Bot zijn uitspraak terug zou nemen dat hij de aanval op Irak een vergissing vond.

Uit een recent interview met Ben Bot (NRC, 8 december 2007) blijkt nu wat de ware redenen waren voor Balkenendes bezwaren tegen een onderzoek naar de oorlog in Irak. Volgens Bot zou Balkenende hebben gezegd dat de sociaaldemocraten er alleen maar op uit waren ''rotzooi te maken tegen het kabinet. En dat kan ik niet hebben, met alle economische hervormingsplannen die ik wil doorvoeren.''

De feiten zijn nu dat de PvdA (weer) regeert en dat de economische hervormingen zijn doorgevoerd. Er staan, nu de patstelling op het ontslagrecht niet doorbroken wordt, ook geen grote hervormingen meer op stapel. En dus is er geen enkel inhoudelijk of machtspolitiek argument meer voor de premier om een Irak-onderzoek tegen te houden. Sterker nog, hij dient te accepteren dat dit onderzoek nu eindelijk gaat plaatsvinden.

Bot heeft overduidelijk een open zenuw bij de top van het CDA geraakt. Dat Balkenende nu zegt dat Bot maar had moeten aftreden en dat Verhagen het duidt als een soort 'wraakactie' van Bot, omdat deze minister van Buitenlandse Zaken had willen blijven, spreekt boekdelen. Wie uit de CDA-school klapt, wordt hardhandig terecht gewezen.

De omgangsvormen binnen deze partij zijn overigens een zaak voor het CDA zelf. Het gaat GroenLinks erom dat er geen zuivere motieven zijn gebruikt om een Irak-onderzoek tegen te houden. Dat is een kwestie, die heel het land raakt. En de premier zal dinsdag met een beter antwoord moeten komen dan het in twijfel trekken van de integriteit van oud-minister Ben Bot.

Femke Halsema