Politie Friesland

Politieberichten van zondag 9 december

Fryslân, 09-12-2007 o Politieberichten van zaterdag 8 december 13.00 uur t/m zondag 9 december 13.00 uur.

Franeker: politie zoekt getuigen mishandeling kind

De politie zoekt getuigen van de mishandeling van een 12-jaruig meisje uit Franeker op dinsdag 4 december tussen 12.45 en 13.00 uur. Het meisje reed met haar fiets vanaf de school De Opslach over de IJsbaanweg. Ter hoogte van het bruggetje kwam een onbekende man vanuit de bosjes rennen en trapte tegen haar fiets. Daardoor kwam ze ten val. Daarna kreeg ze nog een trap. De man zei niets en verdween daarop weer.

De politie heeft direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. Er werd helaas niemand meer aangetroffen. Het gaat om een volwassen, wat oudere man, normaal postuur, ongeveer 1.80 m lang, kaal hoofd, lange grijze onverzorgde baard tot halverwege de borst, kleine of dunne snor los van de baard, lange blauw/groenige jas tot net boven de knieën en een grijze joggingbroek. De politie verzoekt een ieder die rond het tijdstip van het incident in de omgeving van het bruggetje in de IJsbaanweg was of anderszins iets kan vertellen over de dader dar klaarheid kan brengen in deze zaak, zich te melden. Dat kan op telefoonnummer 0900 884. informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.
Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in garage

De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding behandeld op de Sudergoawei ter hoogte van Parrega. Een 29-jarige man uit Exmorra reed met een auto met aanhangwagen over de Aaltjemeerweg richting Ferwoude. Op het moment dat hij de Sudergoawei wilde oversteken naderde juist vanuit de richting Bolsward een personenauto bestuurd door een 68-jarige man uit Workum. Een aanrijding was het gevolg. De aanhangwagen klapte tegen de andere auto en brak los. Het trekkende voertuig kwam tot stilstand tegen een wegwijzerpaal. De auto van de Workumer kwam tot stilstand in de berm. Beide bestuurders raakten gewond. De man uit Exmorra is met rug- en nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De andere bestuurder ging naar hetzelfde ziekenhuis in verband met een hoofdwond.

Leeuwarden: bestuurder loopt weg na aanrijding

De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding, waarbij één van de betrokkenen de plaats van het ongeval had verlaten. Omstreeks 18.50 uur werd op de Archipelweg de auto van een 53-jarige man uit Leeuwarden van achteren aangereden door een andere auto. De bestuurster van deze auto liep na de aanrijding weg en liet haar auto achter. De passagier van de man, een 53-jarige inwoonster van Leeuwarden, raakte gewond. Ze is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de identiteit van de bestuurster achterhaald. Dat betrof een 51-jarige vrouw uit Leeuwarden.

Drachten: inbraak school

In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een school aan de Dwarswyk. Men kwam binnen na het ingooien of inslaan van een ruit. Er is in ieder geval een laptop meegenomen. Namens de school deed een 57-jarige man uit Beetsterzwaag aangifte.

Leeuwarden: aanhouding na heling

De politie heeft zaterdagmiddag een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal of heling. De verdachte wilde bij een winkel aan de Nieuwestad twee truien terugbrengen. Hij kon de kassabon overleggen. Oplettend personeel vertrouwde het niet. Ze wisten dat de echte koopster van de truien kort daarvoor had gemeld dat de tas met haar koopwaar was gestolen. De politie hield de man aan. Hij ontkende de tas te hebben gestolen. Hij zou hem van een kennis hebben gehad. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: aanhouding na bedreiging agent en mishandeling

De politie heeft zaterdagavond een 52-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. Omstreeks 19.00 uur werd gemeld dat iemand mishandeld zou zijn in een woning aan de Schwartzenberghlaan. Het slachtoffer, een 31-jarige Drachtenaar, vertelde dat hij in de woning van de verdachte ruzie had gehad en dat de verdachte hem bij zijn keel had gepakt. Terwijl de politie nog buiten de woning met de melder stond te praten, kwam de verdachte in opgewonden toestand naar buiten. Hij bedreigde een agent verbaal met de dood en liep zijn woning weer in. De verdachte is in zijn woning aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Wat de aanleiding tot de ruzie was, is niet bekend.

Sneek: mishandeling na caféruzie

De politie heeft zondagochtend een 27-jarige man uit Bolsward aangehouden op verdenking van mishandeling in een woning aan de Albertine Agnesstraat. Omstreeks 03.30 uur was de verdachte de niet afgesloten woning binnen gestapt. Hij had daar volgens getuigen een 22-jarige man uit Sint Annaparochie, die daar op bezoek was, een klap met een glas gegeven. Deze had daardoor een hoofdwond opgelopen, die later in het ziekenhuis werd behandeld. Wat er precies in de woning is gebeurd, word onderzocht. Wel is bekend dat de verdachte en het slachtoffer eerder die avond ruzie met elkaar hebben gehad in een horecagelegenheid in Sneek. Ook de verdachte was gewond geraakt aan zijn hoofd. Hij is na behandeling in het ziekenhuis ingesloten.

Fryslân: aanhoudingen tijdens stappen

De politie Fryslân heeft zaterdagnacht naast de hierboven genoemde zaken nog zeven personen aangehouden nadat zij tijdens of na het stappen zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling of vernieling.

In Drachten deed een 18-jarige man uit Drachten aangifte van mishandeling. Hij verklaarde ter hoogte van een horecagelegenheid op de Noordkade te zijn geslagen. De verdachte, een 19-jarige man uit Wijnjewoude, was nog ter plaatse en werd door getuigen aangewezen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. De aanleiding is vooralsnog onbekend.

In Leeuwarden deed een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte. Zij had ter hoogte van een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier een bloedneus opgelopen bij een mishandeling, aanleiding niet bekend. Een portier had al ingegrepen en droeg de verdachte, een 17-jarige meisje uit Leeuwarden, over aan de politie. Ook zij is ingesloten.

Op de Kleine Oosterstraat in Dokkum hield de politie een 16-jarige knaap uit Dokkum aan op verdenking van vernieling. Politiemensen zagen dat hij met een fiets gooide, die totaal vernield werd. Ook een regenpijp overleefde het niet. Hij verklaarde dat hij zo boos was omdat iemand anders zijn fiets vernield had.Op de Koningsstraat in Dokkum had een 18-jarige knaap uit Zwaagwesteinde zich zelf te pakken bij het vernielen van een ruit met een karatetrap. Na de trap viel de verdachte in het glas en moest met doorgesneden pezen naar het ziekenhuis. Hij bekende de vernieling en tegen hem wordt een proces-verbaal voor vernieling opgemaakt.

In Sneek werd een 31-jarige vrouw uit Sneek aangehouden nadat ze een portier van een horecagelegenheid in het centrum meerdere klappen had gegeven en hem had bedreigd. Ze was boos geweest omdat haar de toegang was geweigerd, omdat ze een toegangsverbod had. In haar fouillering werden pillen, vermoedelijk drugs, aangetroffen. Ze is voor nader onderzoek ingesloten.Bij een ander horecabedrijf in het centrum van Sneek werd een 32-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij zou de portier hebben geslagen. De reden is vooralsnog onbekend. Ook hij is overgebracht naar het bureau.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in ruim tien processen-verbaal en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 22.20 uur, De Mersken in Ureterp, 62-jarige bestuurder van een personenauto uit Wijnjewoude,1155 ug/l, de verdachte reed volgens getuigen slingerend over de weg, waarna zij de politie waarschuwden;

Zondag 01.35 uur, Hobbemasingel in Dronrijp, 36-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 570 ug/l, de verdachte sprong na het stoppen uit de auto en rende weg, hij kon door een agent na een korte sprint achterhaald worden;

Zondag 03.15 uur, Kelvinstraat in Harlingen, 47-jarige bestuurder van een personenauto uit Bolsward, 610 ug/l;

Zondag 04.25 uur, Aldlânsdyk in Leeuwarden, 23-jarige bestuurster van een personenauto uit Leeuwarden, 600 ug/l, de verdachte reed slingerend;

Zondag 04.50 uur, Nieuwestad in Leeuwarden, 25-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 580 ug/l;
Zondag 06.00 uur, Kuikhornsterweg in Zwaagwesteinde, 25-jarige bestuurster van een personenauto uit Twijzelerheide, 260 ug/l, verdachte was met haar auto door onbekende oorzaak in de sloot geraakt; het vermoeden bestaat dat de verdachte een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft en dus niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.