Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU-Afrikatop: Verhagen spreekt met oppositie Zimbabwe

09 dec 2007 | Vertegenwoordigers van de oppositie en van maatschappelijke organisaties uit Zimbabwe hebben Verhagen in een gesprek geïnformeerd over de voortdurende onderdrukking en het gebrek aan democratie in hun land.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) woont in de Portugese hoofdstad Lissabon met premier Balkende de topontmoeting tussen de leiders van de Europese Unie en Afrika bij. Van de gelegenheid maakte Nederland gebruik om de misstanden van het regime van de Zimbabwaanse president Mugabe voor ondubbelzinnig aan de kaak te stellen. `Ik wil niet alleen zijn denkbeelden horen, maar vooral die van jullie, de vertegenwoordigers van de gewone mensen in Zimbabwe,' zo zei Verhagen.

Zes vertegenwoordigers van mensenrechten-, vrouwen en studentenorganisaties bedankten Nederland voor de steun in hun streven om de toestand in Zimbabwe te verbeteren. Nederland geeft jaarlijks meer dan een miljoen euro aan Zimbabwaanse mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties.

Verhagen informeerde bij Eliphas Mukonoweshuro, de internationaal secretaris van de grootste oppositiepartij, naar de bemiddelingspogingen van Zuid-Afrika met Mugabe. De minister zegde de oppositie toe dat Nederland en de Europese Unie al het mogelijke blijven doen om de impasse te doorbreken. Zolang er geen stappen worden gezet om een eind te maken aan de schendingen van mensenrechten, is er geen sprake van dat de EU de sancties tegen het regime verzacht.

De oppositie is bang dat de verkiezingen die zijn aangekondigd in het voorjaar niet eerlijk en vrij zullen verlopen. De politie is niet onafhankelijk, de rechterlijke macht luistert naar het regime en de media zijn volledig gelijkgeschakeld, zo vertelden de Zimbabwanen.

`Nederland en Europa zullen Zimbabwe niet in de steek laten,' aldus Verhagen. `We willen echte democratische veranderingen, en daarbij kan de bevolking rekenen op onze diplomatieke en concrete steun.'
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* - algemene informatie Zimbabwe

* - website Europa Nu Externe link

EU Afrika top 2007 in Lissabon