KNHS

terug

Jessica Kürten de beste in de Top Tien
9 december 2007
kjm-071209-zoera-sam.jpg

GENEVE (KNHS) - Eén van de meest aantrekkelijke wedstrijden in Genève is de wedstrijd waarin de top tien van de wereldranglijst springen aan de start komt. Nederland had in het Palexpo Complex twee combinaties in de stijd, Albert Zoer (Echten) met Sam en Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Acapulco. Van de tien ruiters wist alleen de Ierse Jessica Kurten (38) met Castle Forbes Libertina dubbel foutloos te blijven en schreef daarmee niet alleen de wedstrijd op haar naam, maar kreeg ook de bij deze zege behorende prijs van 50.000 Zwitserse Franken op haar rekening bijgeschreven. Zoer eindigde als zevende en Schröder werd negende.

Onder de top tien in de wereld van de springruiters zijn drie vrouwen te vinden. Daaronder de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum, die Checkmate aan de start bracht. Michaels won deze prestigieuze wedstrijd reeds tweemaal en ging nu ook als één van de favorieten van start. Maar de muur die zij aanreed, na in een wending de uitgang gepasseerd te zijn, weigerde Checkmate te springen. Een weigering die volstrekt vergelijkbaar was met de weigeringen waar zij in Verona, tijdens de derde wereldbeker kwalificatie, tegenaan liep. Nadat Michaels een tweede poging de hindernis te springen ook in een weigering zag uitlopen verliet zij de piste.
Het eerste parcours telde twaalf hindernissen. Gerco Schröder tikte van de eerste hindernis van de veel vragende dubbelsprong de bovenste paal uit de lepels en Albert Zoer kwam met de nog op dit niveau weinig ervaren Sam ook met één paal aan de benen aan de finish. De vierde hindernis, een steilsprong, was met een hoogte van 1.55 m. net een fractie te hoog voor Zoer. In de tweede manche noteerden Zoer en Schröder ieder twee springfouten.
In de eerste manche noteerden alleen Kürten en Ludger Beerbaum met Couleur Rubin een foutloze ronde. In de tweede ronde waren er drie foutloze ritten te bewonderen. Naast Kürten nu ook de Zwitser Beat Mändli met Ideal du Thot, waarmee hij in april van dit jaar de wereldbeker finale in Las Vegas wist te winnen, en Michael Whitaker met Insul Tech Mozart des Hayettes. Ludger Beerbaum maakte een foutje en was langzamer dan Mändli, waardoor Beerbaum genoegen diende te nemen met de derde plek, achter Mändli. Whitaker, die in de eerste ronde twee springfouten had opgelopen, kon niet verder opklimmen dan de zesde plek. De Amerikaanse Beezie Madden was de derde vrouw die in deze wedstrijd aan de start kwam. Zij had Judgement gezadeld en eindigde als achtste, tussen Zoer en Schröder in.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.concours-hippique.ch

Uitslag Top-10 van de wereld:


1) Jessica Kürten (Ier) - Castle Forbes Libertina - 0 / 59.13
2) Beat Mändli (Zwi) - Ideo Du Thot - 4 / 56.95
3) Ludger Beerbaum (Dui) - Couleur Rubin - 4 / 61.49 7) Albert Zoer (Echten) - Sam - 12 / 51.85
9) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Acapulco - 12 / 60.07

Foto: Albert Zoer met Sam door: www.melissen.net