Ingezonden persbericht


Stedelijk Museum Zutphen
Postbus 4131
7200 BC Zutphen

PERSBERICHT
28 november 2007

Er klinkt muziek in de Refter van het Stedelijk Museum Cappella St. Jan zingt een gevarieerd programma

Op zondag 9 december om 14.00 uur zingt Cappella St. Jan, het huiskoor van de Sint Jan in Zutphen, onder leiding van Jean van Cleef in de Refter van het Stedelijk Museum.

Cappella St Jan
Bij zijn aantreden als cantororganist in 1977 had Jean van Cleef al plannen voor de oprichting van een klein gemengd koor om de vieringen in de Sint Jan in Zutphen liturgisch meer karakter te geven. Dit leidde in 1980 tot de oprichting van de Schola Cantorum Sint Jan. Later werd de naam veranderd in Cappella St. Jan omdat deze meer recht deed aan de aard en het karakter van het koor. Aanvankelijk zong het koor liederen uit 'Gezangen voor de liturgie', meerstemmige kerkmuziek in het Nederlands, Duits of Latijn en eenvoudige Latijnse missen. In de loop van de tijd groeide het koor in getal en kwaliteit en nu, met achttien leden, is het repertoire flink uitgebreid. Er worden tegenwoordig werken uit verschillende stijlperioden gezongen, waaronder dubbelkorige werken uit de Renaissance en de Barok. Cappella St. Jan zingt nog maandelijks in de St. Jan, maar geeft daarbuiten ook regelmatig concerten.

Repertoire
Tijdens het optreden in de Refter van het Stedelijk Museum op 9 december voert het koor voor de pauze enkele werken uit die al langer tot het repertoire behoren. Het zijn werken van verschillende componisten en het repertoire varieert van Renaissance tot hedendaags. In het kader van de naderende Kerstperiode staan er na de pauze christmas carols op het programma. Christmas carols zijn traditionele Engelse kerstliedjes, vaak gearrangeerd door de Britse organist en koordirigent sir David Willocks. Christmas carols zijn te onderscheiden in religieuze kerstliederen, die over de geboorte van Jezus Christus gaan, en liederen die de sfeer rond kerstmis beschrijven. Cappella richt zich vanzelfsprekend op de eerste categorie. Hark! The herald angels sing en O, come all ye faithful zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Deze en andere christmas carols brengen de Refter alvast in kerstsfeer.

Gesloten museum is niet dicht
Het concert van Cappella St. Jan is onderdeel van de manifestatie 'Gesloten museum is niet dicht', een uitgebreid activiteitenprogramma tijdens de verbouwing van het Stedelijk Museum: www.stedelijkmuseumzutphen.nl

Er klinkt muziek in de Refter van het Stedelijk Museum Cappella St. Jan zingt een gevarieerd programma

Zondag 9 december 2007 om 14.00 uur, Toegang gratis Refter van het Stedelijk Museum Zutphen, Rozengracht 3 te Zutphen

Voor meer informatie en/of digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Frederieke Jeletich, projectmedewerker pr (06-21632067, post@cultuurproject.nl)


---- --