Molukse acties rondom Internationale Dag van de Rechten van de Mens


LELYSTAD, AMSTERDAM, GRONINGEN, DEN HAAG, CAPELLE AAN DEN IJSSEL, 20071205 -- Op 9 en 10 december 2007 vinden er in het kader van de Internationale dag voor de Rechten van de Mens op verschillende plaatsen in Nederland demonstraties plaats. Met demonstraties in Amsterdam, Lelystad, Groningen en Den Haag vragen Molukkers aandacht voor de mensenrechtensituatie in Indonesië, in het bijzonder de Molukken.

Mishandelingen en martelingen
In de Molukken worden arrestanten en gevangenen stelselmatig mishandeld en gemarteld. Zoals te zien was in een reportage van het televisieprogramma `Netwerk' (6 november 2007). Ook wordt het recht op vrijheid van meningsuiting de kop ingedrukt door dergelijke uitingen te behandelen als terrorisme. Mensen die hun mening uitten worden opgepakt door een antiterreureenheid, te vergelijken met de BBE-mariniers.

Minister Verhagen
In een petitie aan de minister van Buitenlandse Zaken wordt onder andere gevraagd waarom zijn ministerie in `Netwerk' zegt niets te weten van mishandelingen in Indonesië, terwijl de beelden die `Netwerk' toont duidelijk laten zien hoe Molukkers worden mishandelend. Is dit een ontkenning van de feiten vanwege bv. economische belangen of is er sprake van slechte inlichtingen? Terwijl er onlangs een VN-rapport is verschenen waarin het stelselmatig mishandelen en martelen van arrestanten in Indonesië wordt bevestigd. (nov. 2007, Manfred Nova, VN-rapporteur voor Marteling)

Kamerleden
Verder worden er brieven overhandigd aan leden van de Eerste en Tweede Kamer waarin de Molukse gemeenschap en vooraanstaande personen hun bezorgdheid uiten over de mensenrechtensituatie in de Molukken. Het parlement wordt gevraagd om de Nederlandse regering te verzoeken om bij de Indonesische regering aan te dringen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te respecteren. En de Molukse gewetensgevangenen menswaardig te behandelen.
De heren Van Dam (PvdA) en Van Bommel (SP) hebben inmiddels al Kamervragen gesteld over mishandelingen (ingezonden 5 juli en 23 november 2007). Dit in tegenstelling tot de heer Van Baalen (VVD) zoals hij dat in `Netwerk' verkondigde dat te gaan doen.

Ludieke acties
Naast de acties die hieronder beschreven staan, zullen er ook een aantal ludieke acties plaatsvinden. Om tactische redenen wordt hierover pas op 9 december een persbericht de deur uit gedaan.

Programma zondag 09 december 2007:

12.00 - 16.00 uur : Picketline bij de Bataviawerf in LELYSTAD bij het VOC-schip `de Batavia'.
15.30 - 19.30 uur : Manifestatie bij het plein Keizersgracht/Prinsegracht/Rozengracht te AMSTERDAM en aanbieding petitie aan Amnesty International

Programma maandag 10 december 2007:

12.00 - 16.00 uur : Picketline op de Grote Markt in GRONINGEN
-
12.00 - 15.00 uur : Picketline op het Plein voor het Binnenhof in DEN HAAG
12.00 - 15.00 uur : Picketline voor de Indonesische Ambassade in DEN HAAG
12.00 - 15.00 uur : Picketline voor het Vredespaleis in DEN HAAG (onder voorbehoud)
12.00 - 15.30 uur : Een delegatie gaat petities aanbieden bij verschillende ambassades en aan leden van de 1e en 2e kamer.
12.00 - 16.00 uur : Picketline voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken DEN HAAG inclusief het aanbieden van een petitie.
16.00 uur : Einde Manifestaties in Den Haag
-
19.00 uur : Persconferentie in CAPELLE AAN DEN IJSSEL (onder voorbehoud)

Organisatie
De manifestaties zijn georganiseerd door Initiatiefgroep Capelle `De vlag blijft altijd wapperen' en Perintis Aksi Kilat (PAK). (`PAK' is een bundeling van Molukse groeperingen, organisaties en individuen voor afstemming/samenwerking in het belang van de Molukse gewetensgevangenen)





Initiatiefgroep Capelle i.s.m Perintis Aksi Kilat