Isn't it enough


De schizofrene wereld van Pyongyang en Beijing

HAARLEM, 20071209 -- Het fotografencollectief Ondertussen.in - Joost van Buul, Geertjan Cornelissen, Jan Dijkshoorn en Maarten Noordijk - reisde voorjaar 2007 door Noord-Korea en China. Twee buurlanden die dezelfde communistische ideologie delen, maar zich in totaal tegengestelde richtingen bewegen. De tentoonstelling Isn't it enough?, van 2 december 2007 t/m 6 januari 2008 te zien in Galerie 37 Spaarnestad in Haarlem, geeft een uniek en indringend beeld van de gespleten werkelijkheid die de vier Nederlandse fotografen hier troffen. De fotografen delen een fascinatie voor de visuele werkelijkheid in (voormalige) totalitaire staten.

In Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea, moest het collectief werken in het strakke keurslijf van de eenheidsstaat. De armoede, achteruitgang en dictatuur was overal zichtbaar en staat op hun netvlies gebrand: in de trieste gebouwen, de autoloze wegen en de gezichten van de Noord-Koreanen. Maar alleen de gestileerde werkelijkheid die het staatsideaal bevestigde mocht worden gefotografeerd. Zoals de showdansers op het Arirang Festival, die getraind zijn om `emoties' te tonen voor de eeuwige leider Kim Il Sung. Strenge `gidsen' volgden de fotografen overal en vroegen bij ieder beeld dat werd gemaakt: Isn't it enough? De absurde realiteit van het `grote draaiboek' Noord-Korea zit daarom niet verpakt in één beeld, zo stellen de fotografen, maar in de complete serie.

Het tweede deel van de expositie toont het zich razendsnel transformerende Beijing. Door de economische boom en de aanstaande Olympische Spelen van 2008 haalt de overheid in een razend tempo oude wijken van de Chinese hoofdstad neer, waarvoor uniforme commerciële blokkendozen in de plaats komen. De vier fotografen ervoeren Beijing na Pyongyang eerst als `een terugkeer naar het westen'. Maar dat bleek bedrieglijk: ook hier heerst een autocratisch bewind dat regelrecht afkoerst op een identiteitscrisis. Het verminken van de eigen cultuur en het heilige geloof in het kapitalistische ideaal lokt ook in China de vraag uit: Isn't enough?

Het derde element van de expositie zijn archieffoto's van Spaarnestad Photo van het Pyongyang en Beijing uit de 20e eeuw, vóór en na de communistische machtsovername. Gezamenlijk creëren het nieuwe en het oude materiaal een haarscherp contrast tussen heden en verleden, en ook tussen twee ongezonde `idealen': dictatoriale paranoia tegenover een van staatswege opgelegd kapitalisme.


Isn't it enough? De schizofrene wereld van Pyongyang en Beijing
2 december 2007 t/m 6 januari 2008
www.spaarnestadphoto.nl





Galerie 37 Spaarnestad