Extreme Contrasten
Holland Symfonia brengt wereldpremière Edward Top

26/11/2007 12:43


Holland Symfonia


Op zondag 9 december om 14.30 uur en op dinsdag 11 december om 20.30 uur brengt Holland Symfonia in de Philharmonie Haarlem, respectievelijk het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, een programma vol muzikale uitersten, mét een wereldpremière: het 'Concert voor viool en twee orkesten' van de jonge Nederlandse componist Edward Top. Deze creëerde het werk in opdracht van het orkest voor zijn jongere broer Tjeerd, die de vioolpartij zelf ten uitvoer zal brengen. Op de lessenaars staan verder 'La lugubre gondola' van Franz Liszt, in een arrangement van John Adams, 'Tutuguri I' van Wolfgang Rihm en de 'Symfonie nr. 4 in c' ('Tragische') van Franz Schubert. Holland Symfonia staat onder leiding van de Franse dirigent Fabrice Bollon.

Franz Liszt behoort tot de meest experimentele componisten uit de 19e eeuw. Binnen het romantisch klankidioom is zijn muziek er een van uitersten: van verstilde miniaturen tot pompeuze rapsodieën, van diep doorleefde emoties tot grootse banaliteiten. In 'La lugubre gondola' schept de componist met melodieflarden over halftonale akkoorden een sfeer van dreigende stilte en spanning die eerder in de 20e eeuw thuishoort. Ook de muziek van Edward Top kenmerkt zich door extreme contrasten. In zijn 'Concert voor viool en twee orkesten' wordt de vioolpartij vertolkt door zijn broer Tjeerd. Een van Tops grote voorbeelden is Wolfgang Rihm, de bekendste componist van zijn generatie. 'Tutuguri' geldt als een van zijn belangrijkste werken. Dit uiterst expressieve avondvullende ballet geeft een mysterieuze visie op dood en vernietiging. 'Tutuguri I' is het eerste deel uit dit werk. Met de 'Vierde Symfonie' van Schubert wordt bij dit concert een milde, romantische kanttekening geplaatst. Hoewel de componist het stuk de bijnaam 'Tragische' gaf, is het allerminst somber. Het laat de luisteraar zelfs in een bijna vrolijke stemming achter.

Persbericht beknopt:
Zondag 9 december, 14.30 uur in de Philharmonie Haarlem, 0900 - 5111 222;
Dinsdag 11 december, 20.30 uur in Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam, 020 - 788 20 00.
Dirigent: Fabrice Bollon; Viool: Tjeerd Top. Werken: Franz Liszt - La Lugubre gondola (arr. John Adams); Wolfgang Rihm - Tutuguri I; Wereldpremìere: Edward Top - Concert voor viool en twee orkesten; Franz Schubert - Symfonie nr. 4 in c, Tragische.

// EINDE PERSBERICHT //

http://www.hollandsymfonia.com