PH Nieuwsbrief 282.10

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


KAISER PERMANENTE ONDERSTEUNT MICHAEL MOORE'S FILM SICKO


Kaiser Permanente (KP) ondersteunt het pleidooi van Michael Moore in de film Sicko. Ook KP wil één basisverzekering voor alle Amerikanen. KP denkt hierbij aan het Nederlandse model en niet zoals Moore aan het Engelse model. In de film Sicko komt KP drie maal onjuist in de picture. Ten eerste met een stukje archieffilm van een gesprek tussen KP stichters Ehrlichman en Kaiser. Dit stukje archief is te kort en volgens KP uit zijn verband gerukt. De tweede scène betreft een 14 jaar oude casus, waarin een 18 maanden oude baby verkeerd is gediagnosticeerd en overlijdt. Moore legt hier de schuld bij KP, maar de behandelend arts werkte niet bij KP. De derde scène betreft een dakloze vrouw die zonder nazorg wordt ontslagen naar een centrum voor zwervers in Los Angelos. Hier zat KP volgens eigen zeggen inderdaad fout. De organisatie heeft na deze casus nazorg protocollen ontwikkeld om herhaling te voorkomen. Al deze informatie werd mij toegezonden door Molly Porter, directeur Internationale Relaties van Kaiser Permanente. De uitgebreide reactie van KP op de drie scènes tref je aan op www.integratedcare.nl doorklikken op Kaiser Permanente.


ALCOHOL OP SEH: EN WAT DAARNA?


José (24 jaar) heeft zaterdagavond een feest. Ze drinkt te veel witte wijn en wordt dronken. Op de terugweg naar huis valt ze van haar fiets, loopt een schaafwond op en bezoekt de Spoedeisende Hulp (SEH). Dokter Annemarie maakt de wond schoon en legt een verband aan. Daarna heeft zij verschillende opties. 1 Ze laat José gewoon gaan. 2 Ze neemt een alcoholanamnese af. Zij inventariseert of er sprake is van verslaving of van incidenteel excessief gebruik en geeft een gericht leefstijl advies. 3 Zij verwijst onmiddellijk door naar de verslavingshulpverlener. Die is in de weekeinden 's avonds en 's nachts aanwezig op de SEH. 4 Zij spreekt José toe en wijst haar op haar verantwoordelijkheden voor haar eigen leefstijl. Tot zover deze casus, die naar voren kwam op vrijdag 7 december tijdens een brainstormsessie met hoofden van SEH ter voorbereiding van onderzoek over alcohol en spoedzorg. Heb jij, nieuwsbrieflezer, ervaring met alcohol en drugs op de SEH? Wil je ondergetekende dan mailen welke optie jij zou kiezen? Laat je hierbij niet leiden door financiële of juridische van de opties. Andere reacties dan op de vier opties zijn ook welkom.


MANDATEER ZIEKENHUISTRANSFERPUNTEN OM WMO UIT TE VOEREN


Geef transferpunten toestemming om tot een maximum van drie maanden huishoudelijke hulp te indiceren voor ontslagen ziekenhuispatiënten. In die periode kan worden bekeken welke hulp eventueel permanent nodig is. Een gemeentelijke indicatieadviseur kan dan opnieuw indiceren. De toestemming kan lopen via het CIZ maar kan ook rechtstreeks aan het transferpunthoofd worden verleend. Dit is een van de punten uit het advies dat ondergetekende geeft aan Nederlandse gemeenten. Dit advies schreef ondergetekende in opdracht van het Ministerie van VWS. Ter onderbouwing ervan interviewden twee van mijn studenten vele hoofden van transferpunten. Ook sprak ik op zeven plaatsen in het land met in totaal 400 betrokkenen bij transferpunten. Andere punten uit het advies betreffen standaardisering van gebruikte definities voor huishoudelijke hulp. Ook raad ik aan dat transferpunten en gemeenten elkaar één maal per jaar ontmoeten om afspraken te evalueren en zo nodig bij te stellen. Sinds 26 november staat het advies vermeld op website www.invoeringwmo.nl doorklikken op actueel en dan op Nieuws. Op www.integratedcare.nl/indicatiestelling/transferpunten staan alle documenten waarop mijn advies is gebaseerd.


QUARTZ SCHITTERT VOOR HELMONDSE COPD PATIËNTEN


In Helmond functioneert de Stichting Quartz ten behoeve van onder meer de ketenzorg aan COPD patiënten. Quartz staat hierbij voor Quality en Research van Transmurale Zorg . Het COPD programma behelst een gestructureerde inkaarting van aangemelde patiënten die vervolgens systematisch voor controles door de Praktijk ondersteuners van huisartsen worden opgeroepen waarbij steeds de zelfde zorg-elementen worden onderzocht. De bevindingen worden opgenomen in een database op basis waarvan spiegelrapportages aan de deelnemende praktijken worden gegenereerd. Transmurale spirometrie-afspraken, overdracht van de zorg van de ernstige patiënten vanuit de tweede lijn aan de thuiszorg, en regionale transmurale (terug)verwijsafspraken zijn andere elementen van het COPD-programma De laatste tijd zijn er weinig beren op de weg bij de transmurale afspraken in de regio Helmond. Dit wijst op acceptatie en een geleidelijke uitrol van het COPD-programma vanuit de COPD Dienst. Wil je meer weten over het schitterende Helmondse programma en de verspreiding ervan over huisartsen, medisch specialisten en andere professionals? Kom dan op 14 december naar het congres Recente ontwikkelingen in de COPD ketenzorg. Hans Vlek, huisarts en directeur van Quartz houdt er een inleiding. Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


ZORGPADEN TOEGANKELIJK VOOR COPD PATIËNTEN


Het CBO en de Universiteit Leuven hanteren al enkele jaren de methodiek van klinische paden ofwel zorgpaden in algemene ziekenhuizen. In het project Ontwikkeling van ketenzorgpaden voor COPD patiënten, gefinancierd door de Stichting Ketenkwaliteit COPD, kijkt Ruben van Zelm of deze methodiek geschikt te maken is voor transmurale COPD zorg. Van Zelm is senior adviseur bij het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Op het congres Recente ontwikkelingen in de COPD ketenzorg op vrijdag 14 december op het UMC Utrecht geeft hij op basis van dit project antwoord op de vragen: Hoe is de methodiek van klinische paden te vertalen naar transmurale zorg? Wat kun je met een klinisch pad in de transmurale setting? Wil jij jouw kennis vergroten over ketenzorgpaden theorie? Kom dan op 14 december naar het congres Recente ontwikkelingen in de COPD ketenzorg. Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


EPD DRINGT DOOR IN ZORGPROGRAMMA'S


Zoals een chirurg ook zijn handen wast voor een operatie, zoals een piloot het vliegtuig inspecteert voor de start, zo moeten artsen met een elektronisch patiënten dossier omgaan. Zij openen het EPD vóór het consult, vullen het aan tijdens het consult en sturen zo nodig een verwijsbrief onmiddellijk na het consult. Deze uitspraak deed ZN directeur Chiel Bos dezer dagen tijdens een congres. In zorgprogramma's voor diabetespatiënten en andere chronische aandoeningen begint deze ideale praktijk door te dringen, waarin EPD's de zorgprogramma's ondersteunen. Wil je van deze praktijken kennis nemen?Kom dan op 25 januari naar het congres Recente ontwikkelingen in zorgpaden, zorgstraten en zorgprogramma's. Surf naar www.integratedcare.nl


TRIAGE SPOEDZORG TER DISCUSSIE OP 8 FEBRUARI 2008


Triage kan drie doelen hebben. Ten eerste om de mate van urgentie te bepalen. Ten tweede om vast te stellen of een verpleegkundige, een huisarts of een specialist de spoedpatiënt moet zien. Het derde doel kan zijn het vaststellen welk zorgtraject noodzakelijk is: alleen de arts zien? Of eerst een Röntgenfoto maken en een laboratorium bepaling? Sinds enkele jaren hanteert ongeveer de helft van de Nederlandse Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH's) triage systemen: meestal het Manchester Triage Systeem (MTS), soms de Bostonse Emergency Severity Index (ESI). De doelen van de triage systemen in Nederland zijn wisselend. Daarom organiseert het Julius Centrum een ochtendcongres op 8 februari 2008 over Recente Ontwikkelingen in de triage van spoedzorg. Rotterdamse, Amsterdamse en Utrechtse onderzoekers doen verslag in het Nederlands. De uitvinder van het MTS de Manchesterse hoogleraar Kevin Macway houdt een voordracht over de ontwikkelingen met triage in Engeland. Roeland Drijver en Pieter Jochums vertellen over de allereerste ervaringen met het onlangs operationeel geworden Nederlands Triage Systeem. Wil je in één ochtend weer helemaal bij zijn over triage van spoedzorg? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing.


DISEASE MANAGEMENT MASTERCLASS VOLGEBOEKT


De masterclasses van de Juliusdocent dr. Henk van der Steeg en ondergetekende blijken aan te slaan. Ook die voor disease management is in korte tijd volgeboekt. Het boeiende aan deze nieuwe onderwijsvorm is, dat het onderscheid tussen docent en deelnemers vervaagt. Deelnemers bij andere masterclasses over spoedzorg en management van specialisten willen veel tijd voor onderlinge discussie en weinig voor hoorcolleges en vaardigheidsonderwijs. Door de grotere inzet in deze masterclasses ben ik in 2008 minder beschikbaar voor externe lezingen.


VACATURE: JUNIOR ONDERZOEKER SPOEDZORG GEVRAAGD


Het maken van een statistisch overzicht van het spoedzorggebruik in een regio tijdens een meetweek heeft veel voeten in de aarde. 1 Contacten onderhouden met zorgaanbieders. 2 Controleren van toegezonden Excell bestanden. 3 Het samenvoegen van bestanden. 4 Het maken van statistische analyses. 5 Het schrijven van rapporten. Voor dit werk heeft het Juliuscentrum een vacature. Ben jij afgestudeerd als arts, verpleegkundige, zorgwetenschapper of in een vergelijkbare academische studie? Ben je nog niet gepromoveerd? Heb jij affiniteit met kwantitatief onderzoek?Surf dan naar www.werkenbijUMCUtrecht.nl , naar vacature 2007/0834 en solliciteer. Meer informatie bij dr. Henk van der Stel op H.vanStel@umcutrecht.nl


VACATURE: CONGRES ORGANISATOR GEVRAAGD


Vanwege de groei van het aantal congressen en masterclasses over zorginnovaties heeft het Juliuscentrum een vacature voor een congresorganisator. Hij/zij werkt naast de huidige coördinator nascholing, Margriet Hageman en heeft bij voorkeur ten minste twee jaar werkervaring in een vergelijkbare functie. Hij/zij heeft een MBO/HBO opleiding evenementen management of een vergelijkbare opleiding. Stuur een CV met kort briefje aan G.M.C.Hageman@umcutrecht.nl Over enkele dagen staat de advertentie op www.werkenbijUMCUtrecht.nl


VERANTWOORDING Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar PH.Nieuwsbrief@planet.nl Bij afmelding of wijziging graag vermelden welke versie (bv 243.1, 243.2, etc) je ontving.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356