Ingezonden persbericht


boundary="----_=_NextPart_001_01C8310E.71607B18"

debalie | centrum voor politiek en cultuur | Het Strijdtoneel Exit Irak - Ivo Daalder vs Joris Luyendijk

maandag 10 december | 20.30 uur | lezing en interview | voertaal Engels

Nu er na ruim vier jaar nog altijd geen zicht is op een militaire - laat staan een politieke - oplossing voor Irak, lijkt het vertrek van (een groot gedeelte van) de Amerikaanse troepen en hun partners slechts een kwestie van tijd. Tegenstanders van de oorlog eisen terugtrekking van de troepen of in elk geval een definitief tijdschema. Deze aflevering van Het Strijdtoneel staat in het teken van de mogelijke exit-strategieën van de Amerikanen en de gevolgen voor Irak. Zal het land blijven bestaan of uiteenvallen langs etnisch/religieuze scheidslijnen? Welke gevolgen zal dat hebben voor de veiligheid van de Iraakse burgers? En wie zal de controle verwerven over de olievoorraden?

Ivo Daalder houdt een lezing waarin hij op deze en andere vragen ingaat. De wijze waarop de VS Irak verlaat, is waarschijnlijk bepalend voor de hele regio. Ongeacht onze opvatting over de inval in 2003, moet elke exit-strategie beginnen bij de belangen van de Irakese bevolking en daarna die van de regio en van Westerse landen. Na afloop van de lezing zal Daalder kritisch worden geïnterviewd door Joris Luyendijk. Ook is er ruimte voor vragen uit de zaal.

Ivo Daalder is geboren Nederlander, maar woont sinds zijn studietijd in de Verenigde Staten. Hij is specialist op het gebied van Amerikaans buitenlands beleid en Europese zaken en werkte onder Clinton voor de National Security Council. Hij werkt tegenwoordig voor het Brookings Institute te Washington, een denktank die onderzoek doet naar, en advies uitbrengt over Amerikaanse politiek en buitenlands beleid. Ook is Daalder adviseur van de democratische presidentskandidaat Barack Obama.

Joris Luyendijk is auteur en was tussen 1998 en 2003 correspondent Arabische Wereld voor o.a. de Volkskrant, Radio 1 Journaal, NRC Handelsblad en de NOS. In 2006 en 2007 presenteerde hij het VPRO programma Zomergasten.

Exit Irak maakt onderdeel uit van de serie Het strijdtoneel en wordt mogelijk gemaakt door OxfamNovib.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: maandag 10 december, 20.30 uur
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda).


---



Ingezonden persbericht