Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Openingswedstrijd Krajicek en Siemerink

6 december 2007

Op maandag 10 december 2007 opent het sportcentrum Caland feestelijk haar deuren. De opening van het sportcentrum is om 15.50 uur met een voetbalwedstrijd tussen wethouders Achmed Baadoud en Marjo Teuling, stadsdeel Osdorp. Aansluitend wordt het tennisveld op het dak van het sportcentrum geopend met een wedstrijd tussen Richard Krajicek en Jan Siemerink.

De bouw van dit nieuwe sportcentrum is dan voltooid. Vijf partijen zullen het gebouw officieel openen en luiden daarmee de eerste stap in van een eigentijds en veelzijdig sportcentrum. Die partijen zijn: de Stichting Sportcentrum Caland, de gemeente Amsterdam, het Calandlyceum, de Krajicek Foundation en stadsdeel Osdorp.

Topontwerp

Stadsdeel Osdorp is trots op haar nieuwe sportcentrum Caland dat naast het Calandlyceum ligt. DaF architecten uit Rotterdam heeft optimaal gebruik gemaakt van de ruimte en heeft een spannend ontwerp gemaakt, met zalen en hallen op verschillende niveaus, verbonden door één centrale hal, waar ook de entree en de horeca op uitkomen.

En het door de Krajicek Foundation medegefinancierde sportveld op het dak versterkt de wijk- en buurtfunctie. Het sportveld is namelijk semi-openbaar (onder toezicht) en toegankelijk voor de jeugd uit de buurt.

Iedereen kan sporten!

Van 's ochtends 8.00 tot 23.00 uur zal het sportcentrum volop in gebruik zijn. Het Sportcentrum Caland biedt sportmogelijkheden aan de (topsport-)leerlingen van het Calandlyceum, Montessori- en andere scholen, aan sportverenigingen en buurtbewoners.

Richard Krajicek Foundation

De Richard Krajicek Foundation is in 1997 opgericht om het sporten in wijken waar de mogelijkheden beperkt zijn te faciliteren en te organiseren. Vanaf de oprichting heeft de organisatie onder meer gezorgd voor het realiseren van tientallen playgrounds. Deze speelpleinen, gelegen in de directe woonomgeving van jongeren, bieden plaats voor het beoefenen van meerdere sporten waaronder voetbal, tennis en basketbal. Sinds 22 november 2007 sponsort de Richard Krajicek Foundation de Krajicek Leerstoel van universiteit Utrecht. De leerstoel, bekleed door Paul Verweel, onderzoekt de relaties tussen de maatschappelijke functies, de organisatie en beleving van de sport onder jongeren. Met name de condities waaronder de sport kan bijdragen aan de sociale cohesie in achterstandswijken staat bij deze leerstoel centraal. Van belang is het antwoord op de vraag hoe jeugd en hun ouders betrokken kunnen worden bij de sport.