Gemeente Laren


Luchtkwaliteitsmetingen Laren

De laatste jaren is luchtkwaliteit een aandachtspunt in Nederland. Om smog en fijnstof terug te dringen en een schoner leefklimaat te realiseren worden diverse maatregelen getroffen. Een voorbeeld hiervan is het onlangs ingevoerde verbod voor vuile vrachtauto's in de binnenstad van Utrecht.

Momenteel staan in heel het land luchtmeetstations op strategische punten welke de luchtkwaliteit monitoren. In verband met de ontwikkelingen op het gebied van luchtmetingen en de nieuwe regelgeving, is de intentie het meetnet te verdichten en de bestaande berekeningsmethoden aan de hand van concrete metingen te verbeteren. Binnen de driehoek Hilversum, Bussum en Laren is hierom gezocht naar drie locaties om representatieve meetpunten (een soort snuffelpalen) te plaatsen. Deze luchtmeetstations zullen minimaal 5 en maximaal 10 jaar blijven staan om inzicht te krijgen in de fijnstof en NO2 (= stikstofdioxyde) waarden in onze omgeving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal zorg dragen voor het beheer en de monitoring van deze drie meetstations.

Rekening houdend met de randvoorwaarden voor een goede meting, bleek het vinden van een geschikte lokatie in Laren niet eenvoudig. De vele bomen verstoren namelijk de luchtstromen. Als beste optie bleef de open omgeving van de hockeyvelden aan de Eemnesserweg over. De Larensche Mixed Hockeyclub toonde zich in deze bereid een deel van het terrein ter beschikking te stellen voor de tijdelijke plaatsing van een luchtmeetstation. Eind december zal het luchtmeetstation dan ook nabij De Omloop geplaatst worden. Hierna wordt de meetapparatuur ingebouwd en in werking gesteld. De jaarlijkse rapportage en de meerjarige monitoring door het RIVM moeten vervolgens duidelijkheid verschaffen omtrent de luchtkwaliteit in onze leefomgeving en vormen tevens de basis in de ontwikkeling van nieuwe, betrouwbare rekenmodellen. Begin volgend jaar kunnen geĂŻnteresseerden de actuele meetgegevens op de website van het RIVM bekijken waarbij de gemeten daggemiddelden de maatstaf vormen voor de geldende normering.

Informatie: dhr. R. Majoor, tel. 53 99 663