Dienstenbond CNV

Nieuws

10 december 2007

Ahold rommelt met pensioenpremie

Door: Fedde Monsma

Aangepaste regeling kan medewerkers geld kosten

CNV Dienstenbond heeft vernomen dat AHOLD van plan is om voor 1 januari 2008 de premieverdeling van de pensioenregeling aan te passen. Zowel Albert Heijn als de Centrale Ondernemingsraad (COR) hebben dat bevestigd. AHOLD wil het werkgeversdeel terugbrengen en medewerkers meer laten betalen. Bonden zijn niet geïnformeerd. Alle medewerkers van de werkmaatschappijen krijgen daar mee te maken.

Pensioenen zijn het terrein van vakbonden. Een pensioen is uitgesteld loon en een primaire arbeidsvoorwaarde. Daar onderhandelen vakbonden over. AHOLD meent dat uit historisch perspectief te moeten doen met de COR en vindt zelfs dat vakbonden daar niet over ingelicht hoeven te worden! Het is dat CNV Dienstenbond zelf achter deze wijzigingen is gekomen.

In een gesprek met Albert Heijn over deze wijziging hebben wij dan ook aangegeven graag een afspraak te maken over de pensioenproblematiek. Ook de COR hebben we geadviseerd om over dit onderwerp geen afspraken te maken met AHOLD, daar dit bij bonden thuis hoort.

Een andere premieverdeling, zeker de wijziging die AHOLD voorstelt gaat medewerkers geld kosten, immers u gaat meer betalen en AHOLD minder. Op dit moment betaalt AHOLD 95% van uw premie. U betaalt zelf 5%. AHOLD wil naar een verdeling waarin medewerkers mogelijk 25% zelf gaan betalen. U gaat vijf keer zoveel betalen!!! 500% meer!

CNV Dienstenbond wil praten over deze situatie en als aantoonbaar is dat er een probleem bestaat met AHOLD zoeken naar oplossingen. Dat kan in cao-overleg, want daar onderhandelen we over arbeidsvoorwaarden. De mogelijke stijging van de pensioenlasten kunnen zo gecompenseerd worden in de loonvraag, of andere arbeidsvoorwaarden. De COR heeft zon potje niet en kan ook niet onderhandelen over geld dat u toekomt. Afspraken maken met de COR, zoals AHOLD dat wil is dan ook volledig misplaatst.

Invoering per 1 januari aanstaande van een gewijzigd premieverdeling kan dan ook helemaal niet afgesproken worden, zonder dat CNV Dienstenbond daar in betrokken wordt.

AHOLD wil geen afspraken maken met bonden hierover. De COR is geadviseerd hier hun vingers niet aan te branden. We hebben de COR indringend gevraagd om op hele korte termijn met ons af te spreken om hierover te praten. Ook AHOLD zullen we nog eens dringend vragen om met ons om tafel te zitten.

Als er straks toch afspraken komen zullen we alle medewerkers bij alle werkmaatschappijen en distributiecentra informeren en hun vragen hoe wij hierop moeten reageren. Ledenvergaderingen is, gezien de urgentie de meest voor de hand liggende optie.

Tenslotte, CNV Dienstenbond onderhandelt voor de leden. Ook wat pensioenen betreft is CNV Dienstenbond de aangewezen gesprekspartner. Praat mee, bepaal uw eigen arbeidsvoorwaarden en maak uw ongeorganiseerde collega lid! Wist u dat CNV Dienstenbond de goedkoopste vakbond is met het uitgebreidste dienstenpakket! Bij het lidmaatschap krijg je een gratis rechtsbijstandsverzekering, zodat de oude opgezegd kan worden. Dat scheelt al gauw 150,- op jaarbasis!

Medewerkers die nu lid worden, krijgen de eerste drie maanden het lidmaatschap gratis!

Voor vragen en/of opmerkingen, kunt u contact opnemen met de bestuurder, Fedde Monsma Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl