Vijf aanhoudingen schietincident Korte Nieuwstraat

Apeldoorn, 10-12-2007 o In het onderzoek naar het schietincident in de Korte Nieuwstraat in Apeldoorn, heeft de politie vijf verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen, 16, 19 en 27 jaar oud en twee vrouwen in de leeftijd van 18 en 26 jaar. Alle vijf zijn afkomstig uit Apeldoorn.

Het incident deed zich voor in de nacht van zaterdag op zondag 17 juni j.l., omstreeks 03.45 uur. Een 19-jarige man uit Utrecht raakte door een kogel uit een vuurwapen vrij ernstig gewond. Hij kon na een kort verblijf van een aantal dagen in het ziekenhuis thuis verder herstellen.

Ruzie Uit het politieonderzoek naar het schietincident werd duidelijk dat een groepje Apeldoorners, waaronder de verdachten, in diezelfde nacht betrokken waren bij een ruzie met een tiental mannen uit Utrecht. Deze ruzie vond plaats op de Van Kinsbergenstraat nabij een horecazaak. Hierbij vielen rake klappen, waarna de mannen uit Utrecht te voet op de vlucht gingen en daarbij achtervolgd werden door de Apeldoorners. De vlucht ging via de Nieuwstraat en het Leienplein naar de Korte Nieuwstraat, waar meerdere schoten met een vuurwapen werden gelost en het slachtoffer werd geraakt. Het slachtoffer zag kans om lopend de Mariastraat te bereiken, waarna hij in elkaar zakte en per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd. Na de geloste schoten in de Korte Nieuwstraat, werden de Utrechters nog achtervolgd tot op de parkeerplaats aan de Rustenburgstraat, waar men elkaar uit het oog verloor.

Onderzoek Tijdens het politieonderzoek werd duidelijk, dat enkele Apeldoorners, die vermoedelijk bij het incident betrokken waren, zich bezig hielden met handel in harddrugs en vuurwapens. Uit een verder onderzoek naar deze feiten werden op 7 november j.l. vijf mannen uit Apeldoorn, Zwolle en Zutphen aangehouden op verdenking van wapenhandel. Eén van hen betrof een 27-jarige man uit Apeldoorn die ook verdacht werd van betrokkenheid bij het schietincident. In dezelfde nacht (7/8 nov) dat de aanhoudingen terzake wapenhandel plaats vonden, rekende de politie een andere verdachte van het schietincident Korte Nieuwstraat in, evenals de beide vrouwelijke verdachten (18 en 26 jaar). De twee vrouwen worden verdacht van handel in harddrugs. De 19-jarige verdachte werd later aangehouden op verdenking van openlijk geweld (mishandeling) tijdens de ruzie met de groep uit Utrecht.