Ingezonden persbericht


De Bilt, 6 december 2007

Vaart in de Vaartse Rijn

Op 6 december werd het boekje dat in het kader van het project Vaart in de Vaartse Rijn is samengesteld, uitgereikt aan Erik Nijhof, voorzitter van Utrechtse Stichting voor het Industrieel Erfgoed (USINE). In opdracht van Architectuurcentrum Aorta en Landschap Erfgoed Utrecht (vroeger Erfgoedhuis Utrecht) werkten twee ontwerpteams aan een ontwikkelingsplan voor de Vaartse Rijn. De twee organisaties vinden het belangrijk dat de cultuurhistorische betekenis van de Vaartse Rijn als industrieel waterlint niet verloren gaat. We hopen dat de uitkomsten van dit project leiden tot revitalisatie van de Vaartse Rijn: het verleden moet zich in een eenentwintigste eeuws concept gaan herhalen.

De Vaartse Rijn is een vergeten waterlijn, die loopt van het Ledig Erf in Utrecht tot de rivier de Lek in Vreeswijk. Ooit was het een economische hoofdader. Maar later werd die functie overgenomen door het Merwedekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Nog later kwamen er wegen die veel beter tegemoet kwamen aan industriële ontwikkelingen. Toch zijn veel restanten van de industriële bedrijvigheid op de oevers nog steeds zichtbaar.

Erfgoed draagt bij aan ruimtelijke ontwikkeling. Verleden, heden en toekomst zijn in het Vaartse Rijngebied nauw met elkaar verbonden. Het verleden is onderzocht in een cultuurhistorische studie. Voor de toekomst is een studie naar het vervoerspotentieel van de Vaartse Rijn uitgevoerd. Vervolgens is door twee ontwerpteams onderzocht hoe het unieke historische waterlint kan worden behouden en hergebruikt. De teams hebben inzichtelijk gemaakt wat de waarden van het gebied zijn.

De hele Vaartse Rijn, vanaf het Ledig Erf in Utrecht tot aan de Lek in Vreeswijk, is onderwerp van onderzoek geweest. Langs het lint liggen restanten van oude buitenplaatsen en industriële bedrijvigheid uit de vorige eeuwen. Tegenwoordig worden de oevers van de Vaartse Rijn voor heel verschillende functies gebruikt, maar de kleinschaligheid en diversiteit zijn gebleven.

Er liggen nu twee interessante ontwikkelingsplannen voor de Vaartse Rijn, die beide goede elementen in zich hebben. Het is nu aan de gemeenten Utrecht en Nieuwegein om mogelijkheden te scheppen, maar ook grenzen te stellen. We hopen dat daarmee de Vaartse Rijn wordt behouden door ontwikkeling.

Kijk voor meer informatie op: www.vaartindevaartserijn.nl. Ook is er een boekje verkrijgbaar. Deze kunt u bestellen bij Landschap Erfgoed Utrecht, e-mail info@landschaperfgoedutrecht.nl of Architectuurcentrum Aorta, e-mail aorta@aorta.nu.