Gemeente Rotterdam

Nr.236

27 november 2007

Economische Kansenzones verlengd en mogelijk uitgebreid

Rijksevaluatie Kansenzones: succes ondernemersregeling achterstandswijken

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de Gemeente Rotterdam is de Ondernemersregeling Economische Kansenzones Rotterdam (OKR) tussentijds geëvalueerd. De OKR heeft sinds de start in april 2005 tot een blijvende stroom aanvragen geleid. Van ruim 940 aanvragen zijn er inmiddels 400 positief beschikt. Er is 11,5 mln investeringspremie uitgekeerd. De belangrijkste conclusies: veertig procent van de investeringen zijn omvangrijker en sneller uitgevoerd door de regeling. Een kwart van de investeringen zouden zonder OKR nooit zijn uitgevoerd. Wethouder Dominic Schrijer: 'Door de investeringspremie blijven ondernemers op Zuid, dat is een opsteker voor de wijken.'

Economische Kansenzones zijn door de gemeente aangewezen gebieden in achterstandswijken waar gunstige regelingen gelden voor ondernemers. Het project Kansenzones wil deze gebieden aantrekkelijker maken voor huidige en nieuwe ondernemers en investeringen stimuleren. De OKR is een landelijke pilot in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie en de gemeente hebben opdracht gegeven voor een tussentijdse evaluatie door Ernst&Young/Regioplan.

Andere conclusies zijn:


- Sinds 2005 is er in de Kansenzones een stijging van het aantal

nieuwe bedrijfsoprichtingen en sinds 2004 een daling van het aantal bedrijfsbeëindigingen. Dit is een voorteken dat ondernemers vertrouwen hebben in de ontwikkeling van hun wijk sinds de invoering van Kansenzones;


- De OKR bereikt alle sectoren van het Midden- en Kleinbedrijf. Naast detailhandel en horeca is ook de zorg- en de dienstverlenende sector goed vertegenwoordigd. Dit draagt positief bij aan het woon- en leefklimaat in de Kansenzones.

Uitbreiding en verlenging

De gemeente Rotterdam doet een oproep aan het ministerie voor verlenging en uitbreiding van de OKR. De gemeente wil de regeling uitbreiden naar De Laagjes in IJsselmonde. Regioplan adviseert daar positief op: er zouden bedrijven kunnen worden gevestigd die niet in woonwijken passen. De looptijd van de OKR eindigt op 31 december 2008. Om optimaal gebruik te maken van de toegezegde middelen vraagt de gemeente het ministerie van Economische zaken om de looptijd met 1 jaar te verlengen.

Voor een harde statistische onderbouwing van de doelmatigheid en effectiviteit van het project is het overigens nog te vroeg, daarvoor is het wachten tot na het einde van de regeling.

En overzicht van de projecten binnen de Economische Kansenzones:

Herontwikkeling gemeentelijk Vastgoed

Het Business Center Feijenoord is in februari 2007 geopend. Inmiddels zijn daarin 29 bedrijven gehuisvest en geeft daarmee een impuls aan het ondernemerschap op Zuid. De belangstelling van ondernemers voor de Creative Factory is groot: nu al zijn er meer aanvragen dan er ruimtes (100) beschikbaar zijn. De vraag naar vestiging aldaar is groter dan de ruim 100 ruimtes die beschikbaar zijn. Bonn en Mees aan de Doklaan is herontwikkeld tot een aantrekkelijke horecavoorziening.

Jonge starters in de Kansenzones

Om jonge ondernemers te helpen zich in de Kansenzones te vestigen is binnen het project Kansenzones het project Jonge Starters ontwikkeld. Jonge starters worden gecoached bij het opstellen van hun ondernemingsplan. Inmiddels zijn er vier ronden 'Ronde starters in de Kansenzones' geweest. De vijfde ronde wordt eind januari afgesloten. In totaal hebben zo'n 350 deelnemers aan deze activiteit deelgenomen. Van hen hebben zich inmiddels een aantal gevestigd in de kansenzonegebieden, maar ook elders in Rotterdam. Velen wachten op vestiging in de Creative Factory.

BOP (BeroepsOriënterende Bedrijfsvorming)

Kansenzones heeft ook de aanpak BOP (BeroepsOriënterende Praktijkvorming) ontwikkeld. Hierbij worden met een outreachende aanpak hangjongeren geplaatst in een traject dat hen toeleidt naar startkwalificatie voor de bouwsector. Zij zijn o.a. ingeschakeld bij de herontwikkeling van Business Center Feijenoord, Creative Factory en gemeentelijke kluswoningen. De resultaten van de pilot waren goed. Van de 30 jongeren hebben 27 het traject afgerond en zijn er 14 doorgestroomd naar een vervolgopleiding. Inmiddels hebben corporaties interesse in de BOP-aanpak.

OZB-fonds

Het OZB-fonds komt langzamer dan verwacht op gang. Inmiddels zijn door de deelgemeenten Charlois en Feijenoord in samenwerking met ondernemers uitvoeringsprogamma's voor het OZB-fonds ontwikkeld tot een totaal van ongeveer ¤ 3 mln. DDe uitvoering zal vooral in 2008 vorm krijgen.

Loonkosten- en opleidingsarrangement

In 2007 is onder het label van Kansenzones, om werkgelegenheid in de Kansenzones te stimuleren, het zgn. loonkosten- en opleidingsarrangement van start gegaan. Dit arrangement voorziet in een premie van 50% op de loon- en opleidingskosten als werkgevers in de Kansenzones met uitkeringsgerechtigen een jaarcontract overeenkomen. Inmiddels zijn 75 arrangementen gerealiseerd. Het loonkostenarrangement wordt inmiddels Pact op Zuid breed toegepast.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam