Nederlanders winnen filmfestival Griekenland

10/12/2007 15:05



NFFS



Scholieren uit Lelystad hebben in de categorieën 12 - 16 en 16 - 20 jaar de eerste prijzen gewonnen op het internationale filmfestival voor jongeren in Pyrgos Griekenland. Ook de derde prijs in de categorie 12 - 16 was voor een Lelystedeling. De makers van de twee hoofdprijzen waren door het Nationale Film Festival voor Scholieren ingezonden, omdat zij het Nederlandse festival hadden gewonnen. Scholengemeenschap Lelystad had nog enkele andere films ingezonden, waarvan De Tulp de derde prijs in zijn categorie won.

NFFS wil stimuleren dat er op middelbare scholen films gemaakt worden door de leerlingen. Daartoe wordt elk jaar in september een festivaldag georganiseerd. De hoofdprijzen zijn reis en verblijf voor twee personen op het jongeren film festival in Griekenland. De winnaars van de publieksprijs bij NFFS wonnen de eerste prijs in de hoogste categorie in Griekenland, de winnaars van 12 - 16 jaar bij NFFS wonnen de eerste prijs in dezelfde categorie in Griekenland. En verrassend won de humoristische film De Tulp op NFFS niets, maar in Griekenland de derde prijs.

De Afrekening (Settlement) van Ruben van de Ven en Gijs Murray met in de hoofdrol Ward Goes categorie 16 - 20 jaar 1e prijs. Een afrekening wordt gezien door een mountainbiker, wat de dreiging van een nieuwe afrekening tot gevolg heeft, natuurlijk niet ongezien, enzovoort. Spanning en humor. G320cht (Wanted) van Joey Tang en Matthias Lijcklama a Nijeholt categorie 12 - 16 jaar 1e prijs. Veel televisie kijken leidt tot persiflage en imitatie, ook bij de opsporing van een vermeende crimineel. Hilarisch. De Tulp (Tulip) van Roel Teeuwsen, Raymon Warrink en Sven Sloeserwij mmv Marco vd Laan categorie 12 - 16 jaar 3e prijs. Jongens die niet van andermans bloemen kunnen afblijven, worden gearresteerd. Humoristisch.

Het jongeren festival in Pyrgos is een onderdeel van een festival voor jeugdfilms van professionele filmmakers, het Olympia festival. In 2007 werden er voor het jongerenfestival ruim 250 zelfgemaakte films ingezonden uit 31 landen. 56 van deze films kwamen uit Griekenland, bijna 200 films waren afkomstig uit 23 Europese landen en 8 Aziatische landen. Uit Nederland waren 7 films ingezonden als winnaars van NFFS (uit Rotterdam, Ede, Amsterdam en Lelystad), 4 films van de Scholengemeenschap Lelystad vanwege deelname aan het speciale project in Griekenland Youth in Action, en onafhankelijk 2 films uit Hilversum, 1 film uit Lelystad en 2 films uit Ede. In totaal waren er 22 jongeren uit Nederland in Pyrgos aanwezig.

Dit jaar werd voor het eerst het project Youth in Action aan het festival in Griekenland gekoppeld. Tijdens de festivalweek maakten jongeren uit Cyprus, Griekenland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Servië, Hongarije, Slovenië en Nederland in kleine internationale groepen nieuwe films. De rampzalige branden van deze zomer werden door de groepen op heel verschillende wijze verwerkt in een film. Aan 4 van de 8 films hebben Nederlandse jongeren meegewerkt. Het is de bedoeling dat de DVD met deze films een rol zal spelen op komende jongeren film festivals.