Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Binnenhof 4
2413 AA Den Haag

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 10 december 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2007/9350 2070804300 Onderwerp
kamervragen

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van vragen van het lid De Krom (VVD) over de vermelding van adellijke titels op het kentekenbewijs kan ik u als volgt informeren.


1. Bent u bekend met het artikel `RDW moet baron op kentekenbewijs zetten'?1


1. Ja.


2. Is het waar dat uitvoering van de rechterlijke uitspraak betekent dat het computersysteem van de RDW moet worden aangepast? Zo ja, welke kosten zijn hieraan verbonden en wie gaat dit betalen?


2. In diverse media is helaas de onjuiste suggestie gewekt dat aan de weigering van de RDW om adellijke titels en predikaten af te drukken in hoofdzaak financiële motieven ten grondslag hebben gelegen. Afgifte van kentekenbewijzen waarop adellijke titels en predikaten worden afgedrukt vereist aanpassing van het kentekenregister, omdat de gegevens op het kentekenbewijs rechtstreeks uit het kentekenregister worden geprint. De RDW heeft zichzelf tot een dergelijke wijziging van het kentekenregister niet bevoegd geacht, omdat het Kentekenreglement een limitatieve opsomming bevat van gegevens die


1http://www.telegraaf.nl/binnenland/74335351/RDW_moet__baron__op_kentekenbewij s_zetten.html?p=3,1

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2007/9350

in het kentekenregister kunnen voorkomen en de RDW heeft vastgesteld dat onderhavige aanduidingen hierin niet zijn opgenomen. Daarbij is overigens door de RDW wel gewezen op de aanzienlijke kosten die de noodzakelijke wijzigingen met zich mee brengen. Door de rechtbank is in de aangehaalde uitspraak geoordeeld dat het Kentekenreglement moet wijken voor de Wet op de adeldom en het Koninklijk besluit van 26 januari 1822 waarin de verplichting tot vermelding van adellijke titels en predikaten is geregeld. Als de wijzigingen in het register worden meegenomen in het binnen de RDW in uitvoering zijnde project "Heropzet GBA" zullen de kosten naar verwachting eenmalig 250.000,- bedragen. Binnen dit project wordt voorzien in een hernieuwde vorm van registratie binnen de RDW van de vanuit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) ontvangen persoonsgegevens ten behoeve van de uitvoering van diverse taken van de RDW. Dit project wordt naar verwachting uiterlijk in 2010 opgeleverd. Het heeft mijn voorkeur om langs deze weg aan de uitspraak van de rechtbank gevolg te geven, en hiertoe ook een wijziging van het Kentekenreglement, een algemene maatregel van bestuur, in 2010 in te voeren. De kosten zullen worden gedekt uit de ontvangsten (tarieven) voor de afgifte van kentekenbewijzen.


3. Zijn er ook nog andere mogelijkheden om dit probleem op te lossen? Zo ja, welke en welke kosten zijn hieraan verbonden?

3. Het is mogelijk om aanvragen individueel te behandelen en desgevraagd handmatig een kentekendocument te vervaardigen. Deze niet-geautomatiseerde werkwijze stuit echter niet alleen op bezwaren van operationele aard, maar levert daarnaast een permanente budgettaire last op waarvan de omvang zich moeilijk laat begroten. Daarentegen biedt wijziging van het register zoals in het antwoord op vraag 2 is beschreven, een permanente oplossing die slechts eenmalige inspanning vereist. Voor de periode tot 2010 zal desgewenst voor individuele personen handmatig de adellijke titel of het predikaat op het kentekenbewijs worden vermeld.


4. Zijn er nog andere documentsoorten waar dit probleem speelt? Zo ja, welke en wat zijn hier de gevolgen van de eerdergenoemde rechterlijke uitspraak?

4. Op dit moment zijn er binnen het RDW-domein geen andere documentsoorten waarvoor dit probleem speelt.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---