VVD


10-12-2007

EU fijnstof akkoord is verademing

VVD: Nederland moet wetgeving niet strenger implementeren dan Europees is vastgelegd

Morgen zal er in Straatsburg gestemd worden over het bereikte EU akkoord over fijnstof. VVD-europarlementariƫr Jules Maaten is tevreden over het compromis dat beter is voor de volksgezondheid en meer flexibiliteit voor Nederlandse gemeentes verschaft.

Maaten benadrukt wel dat de Nederlandse regering de wetgeving niet strenger moet invoeren dan Europees verplicht is gesteld: "Dit compromis is moderne wetgeving, waarin de bescherming van de volksgezondheid en het milieu hand in hand gaat met economische ontwikkeling. Nederland hoeft niet op slot en profiteert van een schonere lucht in heel Europa. Het is nu aan de Nederlandse regering om deze wetgeving goed te implementeren, zodat gemeentes zich verantwoord kunnen blijven ontwikkelen."

In het akkoord zijn strenge normen afgesproken voor fijnstof. In 2015 mag de lucht maximaal 25 microgram PM (zeer fijn stof) bevatten. Bovendien is afgesproken dat bepaalde gebieden met hoge concentraties uitstel kunnen krijgen, wanneer zij kunnen aantonen dat zij er alles aan hebben gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat is voor Nederland van belang.

De VVD acht de streefwaarde van 20 microgram PM voor 2020 onwerkbaar en vindt het verstandiger om eerst het evaluatiemoment van 2013 af te wachten, alvorens latere streefwaarden te formuleren.

Jules Maaten is lid van de Commissie Milieu en Volksgezondheid.