Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk W&B/B&K/07/40298 Doorkiesnummer Datum 10 december 2007

Onderwerp Convenant Vitens en NVVK

Op 6 december hebben Vitens en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) een convenant ondertekend. Vitens en de NVVK spreken hierin uit dat zij zich gezamenlijk willen inspannen om een oplossing te vinden voor contractanten van Vitens, die zich in een problematische schuldensituatie bevinden.
Beide organisaties willen op deze manier de totstandkoming van minnelijke schuldregelingen bevorderen ten behoeve van huidige en voormalige klanten van Vitens. De samenwerking tussen organisaties om zo te komen tot vroegtijdige voorkoming van problematische schulden juich ik van harte toe. Ik was dan ook verheugd dat ik op 6 december de overeenkomst in ontvangst heb mogen nemen. Het convenant bied ik u hierbij aan.

Op dit moment kunnen uitsluitend schuldhulpverleners die zijn aangesloten bij de NVVK een beroep doen op dit convenant. Zoals u weet is begin 2007 het Nederlands Normalisatie- instituut (NEN) gestart met een certificeringstraject voor schuldhulpverleners. Ik spreek dan ook de wens uit dat, wanneer het certificeringstraject is afgerond, alle gecertificeerde schuldhulpverleners dergelijke convenanten gaan afsluiten.

Naast Vitens en de NVVK hebben inmiddels ook andere organisaties onderling convenanten afgesloten. Zo hebben bijvoorbeeld het CJIB, de NVVK en de Minister van Justitie een convenant voor minnelijke schuldhulp afgesloten. Ook zijn er convenanten afgesloten op lokaal niveau, bijvoorbeeld tussen woningcorporaties en gemeenten en energiebedrijven en gemeenten.

Al deze initiatieven sluiten goed aan bij de intentieverklaring `Samenwerken ter voorkoming van problematische schulden'. Deze intentieverklaring is op 19 december 2006 ondertekend door Aedes, EnergieNed, Zorgverzekeraars Nederland, de VNG, Divosa, het ministerie van VROM en het ministerie van SZW. Hierin spreken wij af intensief samen te werken ten behoeve van preventie en curatie van problematische schulden. Aanleiding voor deze intentieverklaring was dat er verschillende signalen waren dat de samenwerking tussen de instanties beter kon.

Ons kenmerk W&B/B&K/07/40298

Het convenant tussen Vitens en de NVVK, maar ook alle andere afgesloten convenanten, laten zien dat de verschillende partijen op de goede weg zijn de samenwerking te verbeteren. Dat er nog maar vele mogen volgen!

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):
Convenant Vitens en NVVK


---