Ingezonden persbericht


Afschaffing studiebeurs master nog niet van de baan

10-12-2007 * De SP vindt het jammer dat het nog steeds mogelijk is dat de studiebeurs voor de masterfase van een studie aan de universiteit wordt afgeschaft. SP-Kamerlid Renske Leijten ging vandaag in debat met minister Plasterk van Onderwijs over het hoger onderwijs en over wetenschappelijk onderzoek.

Leijten: "De master is een belangrijk onderdeel van een studie aan de universiteit. Het kan daarom niet zo zijn dat studenten hier mogelijk in de toekomst geen studiebeurs voor krijgen." De minister ontkende in het debat dat hij studenten de master uit wil werken, maar sprak van een "overwegingsmoment" na de bachelorperiode. Leijten: "Dit is raar en dat heb ik hem ook gezegd. In de krant zegt hij dat de keuze van studenten om een master te gaan volgen beïnvloed wordt door de hoogte van het collegegeld. Wat hij daarmee bedoelt laat hij ons voor de zomer weten. Maar het stopzetten van de beurs voor het masterjaar is voor de SP uitgesloten. Duidelijk is wel dat het CDA en de PvdA niet tegen collegegelddifferentiatie van de masteropleiding zijn. De afschaffing is dus niet van de baan."

Tijdens het debat werd er ook gesproken over de medezeggenschap in het hoger onderwijs. "Studenten en docenten hebben nu veel te weinig inspraak over de manier waarop de studie georganiseerd is. Resultaat is ondermeer dat hoge scholen en universiteiten soms studiekosten rechtstreeks doorberekenen aan de student. Op het gebied van studiekosten valt sowieso veel te verbeteren." Leijten gaf de minister de opdracht om eens goed na te denken hoe hij de medezeggenschap gaat verbeteren. Haar oproep kreeg bijval van verschillende partijen. Ook de oproep van de SP te blijven bekijken hoe studenten met een handicap ondersteund kunnen worden in het hoger onderwijs kreeg steun van de minister en andere partijen.

Een studieschuld wordt nu kwijtgescholden wanneer iemand deze na 15 jaar niet heeft kunnen aflossen. De minister stelde voor om deze periode te verlengen tot 25 jaar. Leijten: "Een student is dan 5 keer langer aan het aflossen dan dat hij studeert. Over die 10 jaar extra afbetalen komt ook 10 jaar extra rente en dan is er nog de rente op rente. Dit moeten we echt niet willen. Gelukkig heeft de minister onder druk van de Kamer toegezegd dat hij de periode toch niet wil verlengen. Maar ook hier geldt dat hij pas later een definitief besluit neemt. We houden dit scherp in de gaten. Dit soort gedraai zijn we wel gewend van de PvdA."

Hetzelfde kan gezegd worden over het bindend studieadvies. Leijten: "De minister wilde een bindend studieadvies invoeren voor studenten die al een tijdje studeren. Het zou mogelijk worden dat studenten na hun derde studiejaar moesten stoppen. Natuurlijk was ik hier fel op tegen. Tijdens het debat veranderde de term "bindend studieadvies" langzaam maar zeker in een "functioneringsgesprek" voor studenten. Zolang dit geen exit-gesprek is, zijn wij akkoord. Ik ben blij dat de minister inziet dat het een slecht plan was studenten zo laat nog weg te sturen van de studie. De wijsheid komt blijkbaar niet met de jaren, maar zelfs met de minuten."