Gemeente Schiedam


November

Groot Schiedams Prentenboek is unieke verzameling afbeeldingen geworden

14 november 2007

De nieuwe uitgave van het Gemeentearchief in samenwerking met Stichting Musis heeft veel voorbereiding gevergd. Meer dan een jaar hebben historicus Henk Slechte en gemeentearchivaris Laurens Priester aan Het Groot Schiedams Prentenboek gewerkt. Maar het resultaat mag er zijn!

Honderdvijfenzestig afbeeldingen zijn na selectie overgebleven om tezamen Het Groot Schiedams Prentenboek. De verbeelding van Schiedam. te vormen. De auteurs hebben een keuze gemaakt uit meer dan 2500 prenten en tekeningen. Door het ruime formaat van 24 bij 30 centimeter (oblong in vaktermen) komen de afbeeldingen volledig tot hun recht. Elke prent is in kleur én voorzien van een beschrijving met verdere toelichting of achtergrondinformatie. Over de kunstenaars zelf is apart in het boek informatie opgenomen.

De prenten reflecteren de geschiedenis van Schiedam; veel afgebeelde panden of straten hebben te maken met de jenever of glasindustrie. Er zijn tekeningen van huizen waar de rijkdom van afstraalt of die juist getuigen van diepe armoede. Wie het boek doorneemt zal ongetwijfeld zaken herkennen maar ook ontdekkingen doen.

Rijke verzameling
Ook particulieren uit Schiedam hebben de mogelijkheid benut om afbeeldingen aan te dragen. Mede hierdoor is het een op en top Schiedams product geworden waar elke Schiedammer trots op mag zijn. Behalve uit particuliere verzamelingen komt het merendeel uit de collecties van het Gemeentearchief Schiedam en Rotterdam. Het bijna vierhonderd paginas tellende Het Groot Schiedams Prentenboek is half december voor 52,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandel en het Gemeentearchief Schiedam. Op 12 december zal het eerste exemplaar aan wethouder Menno Siljee en kunstenaar Nico van Welzenes worden gepresenteerd. Via deze Gemeentepagina en onze webstek wordt u daarover op de hoogte gehouden.

Het grootste deel van de afbeeldingen is nog nooit eerder gepubliceerd en bijna alle prenten en tekeningen tonen de stad van een unieke kant. Van het Groot Schiedams Prentenboek kan slechts eenmalig een uitgave worden verzorgd, dus laat deze kans niet aan u voorbij gaan! En voor snelle beslissers is er ook nog extra voordeel te behalen!

Tien euro korting bij voorintekening!

Wie voor 1 december 2007 een exemplaar van het Groot Schiedams Prentenboek reserveert betaalt geen 52,50 maar slechts 42,50 euro!

U kunt bij onze receptie uw adresgegevens achterlaten en het boek later af komen halen. U kunt het ook per post ontvangen, maak daarvoor het bedrag voor voorintekening ad 42,50 plus 5 euro verzendkosten (totaal 47,50 euro) over op rekening 81.33.79.555 van Stichting Musis met vermelding van 'prentenboek'. De derde optie is dat u ons belt of mailt (via de contactpagina) en o.v.v. 'prentenboek' uw naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer doorgeeft. Deze kunt u natuurlijk ook naar ons antwoordnummer (nr 33, 3100 VB Schiedam) sturen.

Let wel: De bestellingen moeten echter vóór 1 december bij ons binnen zijn!

Fotobijschrift:
Een voorbeeldpagina uit Het Groot Schiedams Prentenboek de afbeelding is De voormalige synagoge aan Achter de Teerstoof uit 1961 door Theo Wiegman ( Collectie H.M.J. Wiegman, beeldnummer 61982) Dit is een voorbeeld, de tekst correspondeert nog niet met de afbeelding.