Cultuur en Conflict jaarthema 2007 Prins Claus Fonds

27/11/2007 16:50



Prins Claus Fonds



Cultuur en Conflict jaarthema 2007 Prins Claus Fonds
December: presentatie Prins Claus Prijzen en lezing Georges Corm (Libanon) bij de boekpresentatie Conflicts and Tensions

Cultuur kan conflict oproepen maar cultuur kan het verloop van een conflict ook positief beïnvloeden. De 2007 Prins Claus Prijzen erkennen kunstenaars en culturele organisaties in Azië, Afrika, Latijns Amerika en het Caribisch gebied die zich op bijzondere wijze inzetten om conflicten aan het licht te brengen, te analyseren en te verbeelden met vernieuwende culturele activiteiten. De Prins Claus Prijzen worden dit jaar uitgereikt in voormalige of actuele conflict- gebieden als Bosnië Herzegovina, Armenië, Colombia, Palestina, Soedan en DR Kongo.

De choreograaf Faustin Linyekula (1974, Ubundu, Democratische Republiek Kongo) ontvangt op 12 december a.s. de Grote Prins Claus Prijs van ZKH Prins Constantijn voor de wijze waarop hij in bijzondere dans en theater producties het conflict in zijn land verwerkt en nieuwe hoop biedt.

Op 10 december spreekt de Libanese Professor Georges Corm in Utrecht bij de presentatie van de publicatie Conflicts and Tensions. Hij geeft daarin zijn visie op de spanningen tussen West en Oost, waarbij hij zich afzet tegen religieuze en culturele verschillen als enige verklaring.

Cultuur en conflict
Voor het Prins Claus Fonds is cultuur een basisbehoefte. Willen we armoede, honger, sociale ongelijkheid, politieke en andere conflicten begrijpen en aanpakken, dan moet er óók aandacht zijn voor cultuur. Dit jaar stelt het Prins Claus Fonds de relatie tussen cultuur en conflict centraal. De prijzen gaan naar kunstenaars en organisaties die bijdragen aan een menswaardig bestaan, door schoonheid tegenover verwoesting te stellen, door openheid en dialoog te creëren, respect voor anderen te stimuleren en gevoel van eigenwaarde te versterken.

Dans en calypso bij presentatie Prins Claus Prijzen
De Grote Prins Claus Prijs van 100.000 Euro wordt op 12 december uitgereikt aan de Congolese Faustin Linyekula in het Muziekgebouw aan 't IJ. Bij deze gelegenheid brengt Faustin Linyekula een nieuwe choreografie en 2007 Prins Claus laureaat Hollis Liverpool, alias Chalkdust uit Trinidad zingt een speciaal voor de gelegenheid geschreven calypso. De overige laureaten ontvangen hun prijzen van 25.000 Euro in eigen land van de Nederlandse ambassadeur.

Reducing the divide between the West and the East, door Georges Corm Op 10 december spreekt in het Academiegebouw in Utrecht Prof. Georges Corm bij de presentatie van Conflicts and Tensions, de eerste publicatie in een nieuwe reeks Culture and Globalisation Series, onder redactie van Prof. Helmut Anheier en Yudhishter Raj Isar. Georges Corm is professor politieke wetenschappen en economie aan de Saint Joseph Universiteit in Beiroet, Libanon, oud minister van Financiën in Libanon en nu consultant voor organisaties als de Wereldbank, de Europese Unie en de FAO (Rome). Nadere informatie voor de pers: Prins Claus Fonds

Ginger da Silva, tel 070 3115 453, g.dasilva@princeclausfund.nl www.princeclausfund.org





http://www.princeclausfund.org