Gemeente Putten

Genealogisch onderzoek Weeshuis Lidmaten Putten

Tentoonstelling genealogie (stamboomonderzoek) in het gemeentehuis (30-11-2007)

---

Putten, 29 november 2007

In de raadzaal van het gemeentehuis is van 12 december 2007 t/m de nieuwjaarsbijeenkomst op 3 januari 2008 een tentoonstelling over (de plaatselijke) genealogie (stamboomonderzoek) te bezichtigen. De tentoonstelling is georganiseerd door de werkgroep Genealogie van het Puttens Historisch Genootschap in samenwerking met het gemeentearchief van Putten.

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 10.00-12.00 en van 13.30-16.00 uur. Alle inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

De werkgroep Genealogie werkt al 12½ jaar onafgebroken iedere maandagmiddag in het gemeentearchief aan de samenstelling van een gezinsboek van Puttense gezinnen vanaf begin 1600 tot ± 1920. Ter gelegenheid van dit jubileum, maar ook om de samenhang zichtbaar te maken tussen de gemeente, het PHG en de gemeenschap, is aan de werkgroep de mogelijkheid geboden om deze tentoonstelling te organiseren.

De tentoonstelling toont foto's en genealogische gegevens van een aantal Puttense winkels en bedrijven en hun eigenaren. Ook zal een doorlopende diapresentatie te zien zijn.

Vanwege het educatieve karakter zijn de basisscholen uitgenodigd aan het project mee te doen. Het gemeentearchief heeft gezorgd voor lesmateriaal. Leerlingen van groep 8 is gevraagd een tekening te maken van hoe zij denken dat hun voorouders (bijv. de vader en moeder van hun opa en oma) er uitgezien zouden hebben. Hierbij kunnen zij denken aan vragen als hoe hun kleding er uitzag, wat hun beroep was, hoe ze woonden, of het een groot of klein gezin was en wat ze zelf nog meer kunnen bedenken. Een selectie van de tekeningen wordt opgehangen tijdens de tentoonstelling. Ook worden de leerlingen op weg geholpen met het begin van hun eigen stamboom.

Op het terrein van het stimuleren van interesse voor de geschiedenis van onze woonplaats en voorouders is het Puttens Historisch Genootschap (PHG) al heel wat jaren actief en voor veel Puttenaren geen onbekende meer. Het PHG heeft taken verdeeld in werkgroepen. Eén daarvan is de hierboven genoemde werkgroep Genealogie (stamboomonderzoek).

De gemeente Putten ziet het belang van deze vorm van historiebeoefening en heeft daar faciliteiten voor verleend. In de afgelopen jaren is ook regelmatig en dankbaar gebruik gemaakt van de verzamelde gegevens door de werkgroep, waardoor het gemeentearchief de belangstellende burgers vlot van de nodige informatie heeft kunnen voorzien. Voorouderonderzoek geniet namelijk een toenemende belangstelling van mensen die op zoek zijn naar hun 'roots'.

Degenen die meer willen weten over stamboomonderzoek kunnen een afspraak maken met de bij de tentoonstelling aanwezige leden van de werkgroep genealogie van het PHG.