Gemeente Schiedam


December

Uitreiking eerste exemplaar Het Groot Schiedams Prentenboek

05 december 2007

Schiedam heeft in de 20^ste eeuw ingrijpende veranderingen meegemaakt. Het Gemeentearchief Schiedam heeft in zijn nieuwe uitgave, Het Groot Schiedams Prentenboek. De verbeelding van Schiedam, een deel van die geschiedenis in tekening en prent verzameld. Woensdag 12 december 2007 om 15.30 uur wordt het eerste deel officieel aangeboden in de Aleidazaal in het Stadskantoor.

Uit het Prentenboek blijkt dat er veel gebouwen zijn verdwenen en hele buurten een ander uiterlijk hebben gekregen. In veel gevallen is dat een goede zaak gebleken, in andere een gemiste kans of ronduit zonde. Gelukkig is bij het opstellen van de uitgave gebleken dat er meer op papier is vastgelegd dan veel Schiedammers misschien weten. Dat er nu al meer dan 150 inschrijvingen bij het Gemeentearchief zijn binnengekomen, toont wel aan hoe deze historische uitgave leeft onder de bevolking.

Het Groot Schiedams Prentenboek is niet zomaar een verzameling prenten en tekeningen van vroeger en nu. Het toont meer dan wat er allemaal was, het geeft ook aan wat er ontbreekt en wat er is behouden bijvoorbeeld dankzij de Historische Vereniging of een groep krakers! Zo zult u zien of herkennen dat de ruïne de enige constante aan de Broersvest is, of mouterij De Goudsbloem één van de weinige overgebleven monumentale gebouwen van de Brandersbuurt. Historicus Henk Slechte zal hier in zijn lezing verder op ingaan.

De naam topografisch-historische atlas geeft aan dat het niet alleen om stadsgezichten gaat, maar ook om historische gebeurtenissen, bijvoorbeeld het bezoek van koning Willem II in 1846.

Ook van particulieren
De verzameling bevat reproducties van 165 Schiedamse prenten en tekeningen die voor het overgrote deel afkomstig zijn uit de topografisch-historische atlassen van het Gemeentearchief Schiedam (81) en het Gemeentearchief Rotterdam (52) en uit verzamelingen van particulieren (21). Het aantal collecties waaruit dit werk put en het formaat rechtvaardigen het predikaat groot. De oudste opgenomen afbeelding dateert uit 1598, de jongste uit 2006. Het door de Stichting Musis uitgegeven boek in oblongformaat telt 412 paginas en is geheel in kleur uitgevoerd.

Programma

Uitgever Hans van der Sloot zal aan kunstenaar Nico van Welzenes, die met vijf tekeningen in het boek is vertegenwoordigd, en wethouder van Cultuur Menno Siljee een exemplaar aanbieden.

Vanaf 15.30 is een ieder welkom in de Aleidazaal voor ontvangst met koffie of thee. Het verdere programma is als volgt: 16.00 uur Woord van welkom, door Laurens Priester, gemeentearchivaris 16.10 uur Verleden, heden en toekomst van de topografisch-historische atlas, door Boudewijn Bakker, oud-conservator topografisch-historische atlas Stadsarchief Amsterdam
16.30 uur De Brandersbuurt, de prachtwijk die moest verdwijnen, door Henk Slechte, publicist
16.50 uur Aanbieding van Het Groot Schiedams Prentenboek door Hans van der Sloot, uitgever, aan Nico van Welzenes, kunstenaar, en Menno Siljee, wethouder van Cultuur
17.00 uur Afsluiting en borrel bij de Aleidazaal (deze bereikt u via de receptie van het Stadskantoor).