Gemeente Abcoude


Baggerdepot Abcoude-Zuid

De gemeente Abcoude organiseert in samenwerking met Waternet een informatieavond over een nieuw aan te leggen tijdelijk baggerdepot in Abcoude-Zuid. De informatieavond vindt plaats op 12 december 2007 in het gemeentehuis van Abcoude.

Waarom baggeren?
Sloten en vaarten hebben de neiging dicht te slibben. Dode planten en andere resten komen op de bodem te liggen, het water wordt ondieper. Bij warm weer bevat het ondiepe water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank zijn het gevolg. Het ondiepe water kan ook minder goed doorstromen. Bij hevige regenval leidt dit tot onnodige overlast. Bij het baggeren halen we de resten weg. Het water wordt dieper en de doorstroom van het water is weer gegarandeerd.

Een tijdelijk baggerdepot
Een tijdelijk baggerdepot is een open weiland met daaromheen een aarden wal van ongeveer een halve meter hoog. Het is een opslagplek voor de modder die vrijkomt bij het uitdiepen van sloten en andere waterwegen. In het depot wordt door het natuurlijke drogingsproces het water aan de modder onttrokken. De modder die uit de sloten wordt gehaald, bestaat voor 87 procent uit water. Dat is ook de reden dat de gemeente het niet aantrekkelijk vindt een grondverwerkingsbedrijf in te schakelen voor de afvoer van de modder. Het drogen in het depot neemt ongeveer een half jaar in beslag.

De locatie
Als locatie heeft de gemeente gekozen voor een weiland dat eigendom is van de gemeente en ligt tussen de A2 en de Burgemeester Quarles van Uffordstraat. Om de kosten te drukken wil de gemeente gebruik maken van eigen grond. Na het zorgvuldig afwegen van een aantal locaties is het genoemde weiland als beste locatie bepaald. Hoewel de aanlegplaats dezelfde plek is waar de gemeente in de toekomst Abcoude-Zuid heeft gepland, heeft de aanleg van dit depot geen relatie met de plannen voor de woonwijk.

Overlast?
Doordat een baggerdepot een geringe hoogte heeft (een halve meter), blijft het uitzicht over het weiland zoals het nu is. Het aanleggen van het depot staat gepland begin 2008 en neemt een paar dagen in beslag. Het baggeren van de sloten en het vervoeren van de bagger naar het depot zal na aanleg plaatsvinden. Daarna kan de bagger drogen en aan het eind van de zomer wordt het depot weer opgeruimd. De gemeente zal het terrein egaliseren en opnieuw inzaaien zodat het in zijn oorspronkelijk staat wordt teruggebracht.