Ingezonden persbericht


Persbericht 6 december 2007

Boekpresentatie 'De Calicotsweverij van Schokland 1839 - 1858'

Lelystad - Op woensdag 12 december 2007 wordt het eerste exemplaar van het boek 'De Calicotsweverij van Schokland 1839 - 1858' van Pieter Korver uitgereikt. Pieter Korver schetst in het boek de boeiende geschiedenis van dit mislukte initiatief van de overheid. Tegelijkertijd weet hij een treffend beeld te schilderen van de eilandbevolking en hun treurige levensomstandigheden. Pieter Korver's studie over de calicotsweverij werd in 2004 beloond met de N.H. ter Veen Prijs.

Het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland verkeerde vanaf het einde van de 18de eeuw in grote armoede. Het eiland zakte langzaam weg in de golven. Akkerbouw was niet meer mogelijk, alleen schapen overleefden op de drassige weilanden, de visserij kwijnde. Met allerlei maatregelen probeerde de overheid de straatarme eilandbevolking aan inkomen te helpen. Eén van die initiatieven was de vestiging van een calicot- of katoenweverij. Ondanks het grote optimisme en inzet bood dat tenslotte ook geen soelaas. In 1858 werd de weverij opgeheven, een voorbode van het regeringsbesluit om Schokland in 1859 te ontruimen.

Het boek 'De Calicotsweverij van Schokland 1839 - 1858' is een uitgave van Nieuw Land Erfgoedcentrum / Uitgeverij De Twaalfde Provincie. Het boek is voor ¤ 21,50 verkrijgbaar bij de museumwinkel van Nieuw Land. Ook diverse Flevolandse boekhandels zullen het boek binnenkort aanbieden.