Ingezonden persbericht


6 december 2007

persbericht

12 december ligt het winternummer van Boekman in de winkels:

Boekman 73
Kunst en opleiding

'Wanneer het een mens verboden wordt zijn vermeende artistieke talenten te ontwikkelen, schuilen hierin grote risico's,' schrijft Willem Elias in Boekman 73. Dit nummer is geheel gewijd aan het kunstvakonderwijs en hoe talent ontwikkeld kan worden. Er wordt aandacht besteed aan de ontwikkelingen binnen het mbo, hbo en universitair onderwijs. Als extra is een cd toegevoegd over alle opleidingen cultuurmanagement, -beleid en -bestuur in Nederland en Vlaanderen.

Centrale vragen in Boekman 73:

* Zijn de kunstvakopleidingen niet selectief genoeg?
* Draait het om de ontwikkeling van toptalent of kweekt men breed inzetbare kunstvaklieden?
* Welke rol speelt het overheidsbeleid in het spanningsveld tussen opleiding en beroepspraktijk?
* Is het docentencorps vergrijsd?

* Komen talentvolle theatermakers voldoende tot hun recht?
* Is een opleiding voor popmusici zinvol?
* Wanneer krijg je de titel van architect?
* Hoe ver kom je zonder opleiding?

* En, hoe staat het met de academisering van het kunstonderwijs?

In deze Boekman over kunst en opleiding neemt Frans de Ruiter het onderwijsbeleid kritisch onder de loep en buigt Kees Vuyk zich over het vergrijzende docentencorps. Loek Zonneveld, Marcelle Schots, Alex de Vries, Kirsten Hannema, Jan van der Plas en Arie Storm schrijven over de kunstvakopleidingen in het hbo en Arthur le Cosquino de Bussy ziet de mbo-opleiding Artiest als volwaardig alternatief. Lucie Huiskens maakt zich sterk voor een verbreding van het beroepsperspectief. Gert Jan van Helden schetst de academisering van het kunstonderwijs in internationaal perspectief. Willem Elias, Katalin Herzog en Vittorio Busato verdiepen zich in de ontwikkeling van talent. Columns van literair agent Paul Sebes, concertorganisator Willem Venema en castingdirector Job Gosschalk. In de serie Onder Professoren een interview met Wynand Wijnen, bijzonder hoogleraar onderwijskunde bij de Universiteit Maastricht. De ingesloten cd-rom over opleidingen cultuurmanagement, -beleid en -bestuur wordt ingeleid door Marielle Hendriks.

Boekman, tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid verschijnt elk kwartaal en wordt uitgegeven door de Boekmanstichting Prijs per stuk: ¤ 15,-. Kijk voor de vollledige inhoudsopgave op de website

Voor meer informatie, beeldmateriaal en recensie-exemplaren kan u contact opnemen met Marjolein van Bokhorst: m.van.bokhorst@boekman.nl, Boekmanstichting, Herengracht 415, 1017 BP AMSTERDAM, T 020-624 37 36.