Ingezonden persbericht


Hangt toekomst Nederland als kennisland aan zijden draad? Onbenut potentieel aan meisjes en vrouwen onmisbaar in ict-sector

De derde industriële revolutie - die van de computer en het internet - is gaande en brengt Nederland economische voorspoed. In de netwerkmaatschappij, diensteneconomie, kennissamenleving, maar ook in Human Resources Management, overal heeft de ict haar intrede gedaan én speelt zij een prominente rol. Maar de ict-revolutie zou in ons land wel eens kunnen stagneren, want veel vrouwelijk talent blijft nog altijd onbenut voor ict.

Slechts 10% van de werknemers in de ict-sector is vrouw. In deze situatie lijkt op korte termijn geen verbetering te komen, want ook het percentage vrouwelijke studenten in ict-opleidingen is extreem laag: slechts 8%. In alle ons omringende landen zijn deze percentages veel hoger en in Zuid-Amerikaanse landen en Aziatische landen maken vrouwelijke studenten zelfs 50% uit van het totaal aantal studenten in ict-opleidingen. Het project Ict-STER is de afgelopen jaren hard aan de slag geweest om veranderingen te bewerkstelligen in de situatie in Nederland. Nu is het tijd om te oogsten op:

_/The Rising Ict-STER Experience
Slotconferentie project Ict-STER, gezamenlijke actie voor meisjes en ict

"... your project Ict-STER is a "goldmine". We really need a European Centre for Women and ICT's and we need finances to be able to roll out the good examples and the successful pilots lying in the shadow in Europe" (Eva Fabry of the International Taskforce on Women and ICT)

Op woensdag 12 december 2007 organiseert de VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, in het kader van het project Ict-STER een Ict-STER Experience om nooit te vergeten. In het instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum delen Harry van Dorenmalen - General Manager IBM Nederland, Theo Rinsema - General Manager Microsoft Nederland, Bernd Taselaar - Operationeel Directeur ICT~Office en Joke Jansen - voorzitter HBO-I stichting, hun visie op de toekomst van vrouwen in de ict met gespreksleider Cocky Booy, directeur VHTO, en de bezoekers. Meisjes uit het voortgezet onderwijs, vrouwelijke ict-studenten en vrouwelijke ict-professionals die zich hebben ingezet om meer meisjes en vrouwen enthousiast te maken voor ict, worden in het zonnetje gezet met een Ict-STER-Award.

_/The Rising Ict-STER Experience
Woensdag 12 december 2007 - 11.00u - 16.00u
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - Media Park, Sumatralaan 45, 1217 GP Hilversum

Ict-STER, gezamelijke actie voor meisjes en ict is een samenwerkingsverband van vijftien onderwijsinstellingen en bedrijven om meer meisjes en vrouwen bij ict-opleidingen en -beroepen te betrekken. Het project Ict-STER is een initiatief van de VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het EQUAL-programma (ESF). www.ict-ster.nl

Noot voor de redactie -