Gemeente Leiden

10 december 2007

Toneelstuk "De Verleiding" voor VMBO-leerlingen over omgaan met geld en schulden.

De Stadsbank Leiden biedt aan VMBO leerlingen van diverse middelbare scholengemeenschappen in Leiden de toneelvoorstelling 'De Verleiding' aan. Deze voorstelling wordt uitgevoerd door Klasse Kunst, een producten van jeugdtheater. Op 12 december a.s. zijn de drie laatste voorstellingen op het Bonaventuracollege in Leiden. In oktober is de toneelvoorstelling al opgevoerd op de scholengemeenschappen Da Vinci College, Vlietland college, Visser 't Hooft en het ROC Leiden.

Uit verschillende onderzoeken van het NIBUD blijkt dat jongeren steeds vroeger schulden maken en financiële zorgen hebben. Door middel van het toneelstuk 'De Verleiding' wil de Stadsbank jongeren op het VMBO bewust maken van het onderwerp 'omgaan met geld en schulden'.

De voorstelling 'De Verleiding' draagt bij aan een betere financiële bewustwording van jongeren. Drie personen op het podium denken verschillend over met geld omgaan. Zij laten onder andere zien hoe je kunt bezuinigen en dat je pas rijk wordt als je geen geld uitgeeft. Hier en daar worden de scènes tot in het absurde uitgespeeld. Niet belerend maar zeer herkenbaar en met veel humor wordt de boodschap duidelijk: geld uitgeven heeft gevolgen!

Behalve de voorstelling wordt ook een speciaal leerlingenmagazine van het NIBUD als aanvullend lesmateriaal aangeboden aan de leerlingen die het toneelstuk hebben bezocht. In dit magazine staat informatie over eigen inkomsten, bankzaken, sparen en lenen, belasting, schuld en de financiële toekomst van scholieren. Om de jongeren echt het belang van geld te laten inzien wordt het toneelstuk klassikaal nabesproken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het uitgereikte lesmateriaal. Het is de bedoeling dat van de voorstelling een preventieve werking uitgaat.
---



Gemeente Leiden