Stadsdeel Zeeburg

Beeldengroep Amphitrite op weg naar Zeeburg

10 december 2007

De beeldengroep en fontein Amphitrite gaat verhuizen van het Oosterdok naar het KNSM-eiland. Wethouder Carolien Gehrels en stadsdeelwethouder Dennis Straat takelen op 12 december 2007 gezamenlijk de beeldengroep uit het Oosterdok. Hierna wordt deze voor restauratie overgebracht naar de bronsgieterij van de Firma Binder in Haarlem. Na de restauratie keert de Amphitrite medio 2008 terug op het KNSM-eiland. Hier komt de beeldengroep te staan in de middenberm van de KNSM-laan aan de kant van het Azartplein.

Ampithrite aan het Oosterdok

De verplaatsing gebeurt op initiatief van De Kroonvaders, de vereniging van oud-zeevarenden en walemployees van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM). Diverse partijen hebben het geld voor de verplaatsing van de Amphitrite bijeengebracht. Het kunstwerk Amphitrite is gemaakt door de kunstenaar Albert Termote en stelt de godin van de zee voor gezeten op een zeepaard en vergezeld door haar zoon Triton en een dolfijn.

De beeldengroep is vijftig jaar geleden door het personeel van de KNSM geschonken aan haar directie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Wegens bebouwing van het KNSM-eiland is de beeldengroep eind jaren 70 naar het water van het Oosterdok verhuisd.

Na het overhijsen van de beeldengroep wordt in ARCAM een overeenkomst over het tijdelijk beheer en gebruik van het Amphitrite-eiland getekend door vertegenwoordigers van ARCAM, stichting Beheer Oosterdok en stadsdeel Amsterdam-Centrum. ARCAM gaat gedurende drie jaar het eilandje invullen met wisselende culturele uitingen die al dan niet een relatie met de exposities in ARCAM zelf hebben. Na drie jaar wordt het eilandje gesloopt om ruimte te geven voor nieuwe ontwikkelingen in het Oosterdok.