Universiteit Leiden



dinsdag 27 nov 2007 -

Policy Meeting bij Universiteit Leiden - Campus Den Haag

A lecture in English:

Islamisation in Indonesia: A Critical Analysis of Trends.

In het kader van de onderzoekssamenwerking tussen Nederland en Australië op het gebied van Zuid Oost Azië organiseren de Universiteit Leiden Campus Den Haag en Australian National University op 12 december a.s. een Policy Meeting. Bij deze gelegenheid zal Dr. Greg Fealy een lezing houden, getiteld Islamisation in Indonesia: A Critical Analysis of Trends.

In deze lezing zal hij ingaan op de snelle islamisering van Indonesië, een actueel thema onder wetenschappers en journalisten, waarbij de veranderende houding van de Indonesische Moslims centraal staat. Fealy zal in zijn presentatie verwijzen naar de opkomst van de terroristische organisatie Jemaah Islamiyah, naar de proliferatie van burgerwacht- en paramilitaire organisaties als FPI, AGAP en Laskar Jihad, naar de invoering in veel districten van wetten gebaseerd op de sharia en naar de ogenschijnlijk groeiende intolerantie jegens afwijkende Moslim sekten als Ahmadiyah en Wahidiyah. Op basis van een kritische evaluatie van de beschikbare onderzoeksgegevens zal Fealy betogen dat uitspraken over groeiende militante en conservatieve ontwikkelingen onder Moslims sterk overdreven zijn en zal hij verklaren waarom het door wetenschappers en media geschapen beeld van het radicale Indonesië zich in zon grote populariteit kan verheugen.

In aansluiting op de lezing zal er een discussie plaatsvinden met de zaal. De discussie zal worden geleid door Prof. Dr. Wim van den Doel, hoogleraar algemene geschiedenis aan de Universiteit Leiden en decaan van de Faculteit der Letteren van deze universiteit.

De bijeenkomst is, behalve voor wetenschappers, uitdrukkelijk ook bedoeld voor bestuurders en beleidsmakers die met de hierboven genoemde problematiek te maken hebben of hierin geïnteresseerd zijn.

De Policy Meeting vindt plaats op de Campus Den Haag, Lange Voorhout 44, Den Haag.

Programma 12 december 2007 Campus Den Haag Lange Voorhout 44, Den Haag

15.30 uur : inloop met koffie en thee

16.00 uur 17.15 uur : lezing en discussie

Wilt u de policy meeting bijwonen dan dient u zich vóór vrijdag 7 december a.s. op te geven via de e-mail: info@campusdenhaag.nl

De toegang is gratis.

De voertaal is Engels.

Greg Fealy

Greg Fealy is als fellow en senior lecturer in Southeast Asian politics verbonden aan de Research School of Pacific and Asian Studies en de Faculty of Asian Studies van de Australian National University in Canberra. Zijn belangstelling richt zich in het bijzonder op de Islam en op de politieke ontwikkelingen in Indonesië na de onafhankelijkheid. Hij is co-auteur van Joining the Caravan? The Middle East, Islamism and Indonesia (2005) en Radical Islam and Terrorism in Indonesia (2005) en co-redacteur van Voices of Islam in Southeast Asia: A Contemporary Sourcebook (2006), Local Power and Politics in Indonesia: Decentralisation and Democratisation (2003) en Nahdlatul Ulama, Traditionalism and Modernity in Indonesia (1995). Hij was in 2003 C.V. Starr Visiting Professor in Indonesian Politics aan de Johns Hopkins University School of Advanced International Studies en werkte als analist bij het Office of National Assessments van de Australische regering.