Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nijmegen uitstekende vestigingsplaats voor Romeinse leger

10 december 2007

Inzichten uit de hedendaagse militaire psychologie blijken ook toepasbaar te zijn voor de Romeinse tijd. Dat blijkt uit onderzoek naar de grote Romeinse legerplaats op de Hunerberg in Nijmegen. Onderzoeker Mark Driessen wijst erop dat de aanleg van de Romeinse legerplaats geldt als een voorbeeld van gemeenschapsmonumentaliteit, waar actief werd gewerkt aan de `teamspirit'. Bovendien was Nijmegen - en in het bijzonder de Hunerberg - een uitstekende standplaats voor een groot Romeins militair kamp door zijn logistieke en infrastructurele voordelen. Mark Driessen promoveert op 12 december bij de Universiteit van Amsterdam.

De keuze voor de Nijmeegse stuwwal als vestigingsplaats voor het Romeinse leger te verklaren vanuit de `padafhankelijkheid'. Eenvoudig gezegd komt dit er in grote lijnen op neer dat `keuzes die in het verleden zijn gemaakt, mede bepalend zijn voor latere keuze'. Caesars eerste militaire succes in 62 voor Christus en de Germaanse migratiestromen vanuit het Elbe-gebied in de richting van de Rijn leidden tot de Romeinse militarisering van de Nederrijn ten tijde van keizer Augustus (27 voor Chr. - 14 na Chr.). In korte tijd legden de Romeinen een groot aantal forten aan, waaronder de grote legerplaats op de Hunerberg. De Nijmeegse stuwwal was een standplaats par excellence voor de aanleg van een groot Romeins militair kamp, ook gezien de logistieke en infrastructurele ligging.

De legerplaats werd op de Hunerberg tijdens de regeerperiode van keizer Vespasianus (69 - 79 na Chr.). Dat men weer gekozen heeft voor de Nijmeegse stuwwal heeft te maken met first location advantages: er was al Romeinse bewoning met bijbehorende infrastructurele voorzieningen, lokale ervaringen en afhankelijkheidspatronen. Deze nieuwe legerplaats heeft onder andere gezien de logistieke en infrastructurele rol een functie als militaire centrale plaats gehad. Het hoofdkwartier moest voor de legionairs hét symbool zijn van de macht, onoverwinnelijkheid en alom aanwezigheid van Rome en de Romeinse keizers. Kortom, het kamp was in deze periode een voorbeeld van politieke monumentaliteit. Het omliggende kampdorp (canabae) had een functie als handelsnederzetting. Er was een periodieke veemarkt, die niet alleen handig was voor het legioenskamp en het kampdorp, maar die ook de uitwisseling met de regio ondersteunde en gestimuleerde. Het kampdorp had tevens een amfitheater voor de militaire en civiele bevolking.

Teambuilding in het Romeinse leger
De aanleg van de vroege Romeinse legerplaats is een voorbeeld van gemeenschapsmonumentaliteit. Inzichten uit de hedendaagse militaire psychologie blijken ook toepasbaar te zijn voor de Romeinse tijd. De bouw van de grote Romeinse legerplaats op de Hunerberg was een belangrijk instrument om gemeenschapszin te kweken onder de gelegerde manschappen met diverse culturele en etnische achtergronden. Hierdoor werd ook de discipline verstevigd zodat men zich eensgezind kon richten op hum gezamelijk doel: de strijd tegen de Germanen en de bezetting van vijandelijk Germaans territorium.

Het onderzoek is deel van onderzoeksprogramma: `Roman Nijmegen: headquarters and capital in the region of the Batavians.'.

..............................

Noot voor de redactie,