Algemene Onderwijsbond

AOb protesteert in Den Haag tegen plannen Plasterk

11 december 2007

Utrecht - De Algemene Onderwijsbond (78.000 leden) zal op woensdag 12 december om 14:00 uur een demonstratieve protestactie houden op het Binnenhof. Daarbij biedt Walter Dresscher, voorzitter van de AOb, een manifest aan aan Wim van de Camp, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Onderwijs. Op woensdag en donderdag vinden in de Tweede Kamer de besprekingen over de onderwijsbegroting plaats. Minister Plasterk zal zijn Actieplan LeerKracht en de financiering voorleggen aan de Tweede Kamer.

De AOb staat kritisch ten opzichte van delen van het Actieplan LeerKracht en noemt in haar manifest zeven essentiële stappen voor het slagen van een succesvol actieplan. De AOb dringt er bij fracties in de Tweede Kamer op aan om de zeven stappen bij de begrotingsbehandeling onderdeel te maken van een succesvolle aanpak van het dreigende lerarentekort. Het enthousiasme dat er aanvankelijk was naar aanleiding van het rapport Rinnooy Kan, lijkt verdampt. Die omslag is tot stand gekomen omdat de minister niet langer de leraar maar het schoolbestuur centraal stelt.

Uit een enquête onder 1600 leden van de AOb blijkt dat 2 van de 3 werknemers in het onderwijs het actieplan LeerKracht afwijst. Opvallend is dat jong én oud eensgezind tegen het versoberen van de ouderenregeling bapo zijn. Een grote meerderheid van 62 procent vindt bovendien dat het opleidingsniveau in de beloningssystematiek een steviger accent moet krijgen, precies zoals Rinnooy Kan dat in zijn rapport voorstelde. Landelijke eindexamens voor de lerarenopleidingen juicht 72 procent toe.

Daarnaast vraagt de AOb in een open brief aan minister Plasterk duidelijkheid te geven aan onderwijspersoneel over een aantal belangrijke onderwijskwesties. Deze brief is vandaag gestuurd en vindt u hierbij als bijlage.

Op vrijdag 14 december is er een ingelaste Algemene Vergadering waarin de leden zich kunnen uitspreken over de plannen van Plasterk.

Meer informatie: www.aob.nl