Gemeente Grave

Natuurvriendelijke oevers in de Mars

Basisscholen doen actief mee!

Het is al weer een jaar geleden dat scholieren van basisscholen De Raamdonk en De Wegwijzer het startsein gaven voor de aanleg van het één kilometer lange groene lint dwars door de Mars. Inmiddels is de aanleg voltooid en zijn er met behulp van scholieren bomen en struiken aangeplant op de boomplantdag in maart. Het eerste groen heeft kunnen groeien en na de winter is de natuur weer aan zet. Langzaamaan kan het groene lint zich hier ontwikkelen. Zo ontstaat er een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier!

Beheer en onderhoud

Nu de aanleg gerealiseerd is, ligt er een taak voor gemeente en waterschap om de ecologische verbindingszone (EVZ) te gaan onderhouden. Met een goed afgestemd onderhoud, kan de natuur hier ook een handje worden geholpen. Door de droge delen van de oevers één à twee keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren, krijgen zogeheten pioniersplanten zoals distels en brandnetels minder kans. En zo kunnen bloemrijke graslanden ontstaan, waar vlinders, libellen en kleine zoogdieren zich thuisvoelen. Dit onderhoud wordt vanaf 2008 uitgevoerd.

Knotessen geknot

Sommige wijkbewoners hebben ons gevraagd waarom de jonge boompjes die de schooljeugd in maart 2007 plantten bij de kikkerpoel achter het THOS-tenniscomplex, zo kort zijn afgezaagd. Het antwoord is simpel: dat hoort bij dit soort bomen, de knotes. Op deze manier kunnen ze in de geëigende vorm uitgroeien.

Voorwaarts "Mars" voor stadsecologie

De groene wijk Mars is uniek gelegen tussen de Graafsche Raam en de Hertogswetering. Beide waterlopen zijn bestemd als ecologische verbindingszone (EVZ) en zijn natuurvriendelijk ingericht, dwars door de bebouwde wijk heen. Het doel van de inrichting is het verbinden van de natuurkerngebieden ten noorden van Velp (o.a Hamelspoel en Keent) en de gebieden ten zuiden van Escharen en Velp (o.a. Maurik en Tongelaar).

Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen de natuurgebieden mogelijk te maken, is de EVZ zo optimaal mogelijk ingericht voor bepaalde doelsoorten. Voor deze EVZ zijn dat de das, modderkruiper, amfibieën en dagvlinders. Specifiek voor Graafsche Raam zijn dat ook de rivierprik, weidebeekjuffer en struweelvogels. De stijle oevers zijn op diverse plekken flauw afgegraven. Met een flauw talud ontstaan er geleidelijke milieuovergangen, bijvoorbeeld van droog naar nat, waarin iedere afzonderlijke plant zijn favoriete plek kan vinden. Een gevarieerd plantenaanbod trekt weer allerlei zoogdieren, insecten, amfibieën en struweelvogels aan. Waterschap en gemeente hebben het inrichtings- en onderhoudsplan zeer zorgvuldig opgesteld en hierbij rekening gehouden met de belangen, wensen en suggesties van buurtbewoners, school, bomenbelangengroep en de subsidieverlener provincie Noord-Brabant.

Scholieren helpen en leren

De 2 basisscholen in de Mars (Wegwijzer en Raamdonk) zijn vorig jaar met de groepen 5 betrokken bij de "1e schop in de grond". Op de boomplant dag in maart hebben andere groepen van deze scholen, samen met leerlingen van basisschool St.Jozef uit Velp, bomen en struiken aangeplant in de wijk. Natuurorganisaties IVN en RAVON zorgen voor extra "natuurlessen" op beide scholen en geven uitleg over wat een ecologische verbindingszone is. Voorlopig is de natuur aan zet. Maar volgend jaar gaan de scholieren actief het veld in. Met heuse leskisten gaan de groepen actief monitoren. Dus de plant en diersoorten bekijken onder een loep en ontdekken wat er zoal in en om de wateren te zien is.

Informatie Dhr. A. Thomas, cluster Civiele en Cultuurtechniek (0486) 477 258, of dhr. J. Derks van Waterschap Aa en Maas,(0485) 39 63 06: IVN mevr. T. Mulder (0486) 47 44 07.