Gemeente Bernheze


Uitspraak bezwaarschriftencommissie kapvergunning 359 bomen

Op 27 juli 2007 is een kapvergunning verleend door het college voor het kappen van 359 bomen in het Hazelbergebroek. Het gaat om het uitdunnen van laanbeplanting. Op de verleende vergunning zijn diverse bezwaarschriften ingediend.

In het kader van de Landbouw Ontwikkeling Gebieden is het noodzakelijk om de wegen voor te bereiden op een zwaardere verkeersdruk dan nu het geval is. In het betreffende gebied is de schade aan wegen door wortelopdruk behoorlijk. Dit komt mede door de grootte dichtheid waarmee de laanbeplanting in het verleden is aangeplant. Soms staan de bomen maar vijf meter uit elkaar. Wanneer de bomen gedund worden, krijgen de overblijvende bomen twee keer zoveel bewortelbare ruimte. Dit is gunstig en zal wortelopdruk van het wegdek voorkomen, dan wel in grootte mate verminderen.
De maatregel vergroot de toekomstverwachting van de bomen die blijven staan.

De bezwaarschriften zijn 17 oktober 2007 in en hoorzitting van de commissie bezwaarschriften Bernheze behandeld. Naar aanleiding van de hoorzitting heeft de commissie geadviseerd het bestreden besluit in stand te laten. Dit heeft te maken met het gegeven dat de overgebleven bomen twee keer zoveel groeiruimte krijgen en daardoor het voortbestaan van deze bomen zal bevorderen. Daarnaast bevestigt de commissie dat het college de kapvergunning zorgvuldig heeft voorbereid door overleg te plegen met IVN Bernheze en de adviesgroep flora en fauna. Tot slot is de vergunning op goede gronden verleend.

Het college heeft besloten het advies van de commissie bezwaarschriften om de vergunning in stand te laten, overgenomen. Daarnaast heeft wethouder Van de Ven namens het college toegezegd om 620 bomen aan te planten in de LOG's. Dit is wederom in goed overleg in de adviesgroep flora en fauna besproken.