Dienstenbond CNV

Nieuws

12 december 2007

Magere finale voor laatste cao ABN AMRO

Door: Ahmed Kansouh

Eindbod stelt de bonden teleur

ABN AMRO houdt vast aan hun eerder ingezette lijn: geen inhoudelijke veranderingen in zowel de arbeidsvoorwaarden- als de Employability cao. Na een uitleg van de bank over een aantal details kwam vandaag, 10 december 2007, de aap eindelijk uit de mouw: de voorstellen van uw werkgever werden een eindbod, bij gebrek aan mandaat van het Consortium. De bonden, CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten, De Unie en de BBV zijn hierdoor flink teleurgesteld.

CNV Dienstenbond wilde zowel inhoudelijke als financiële verbeteringen doorvoeren. De werkgever wil niet meer dan een voortzetting van het huidige pakket, met een structurele salarisverhoging conform de markt à 3,25% structureel per 1 januari 2008. Bij lange na wordt hiermee de hele financiële loonruimte niet benut. Daarnaast zeggen ze een eenmalige verhoging van de prestatiepremies (nu de Resultaatbonus), toe van 20%. Een aanpassing van loondoorbetaling bij ziekte wilde ABN AMRO wel omarmen, maar slechts tot 80% en niet tot 100% zoals door ons is gevraagd.

Trendbreuk
Dit eindbod is een complete trendbreuk met bankbeleid van de afgelopen jaren. Toen ging het er juist om een kwalitatief steeds betere CAO te ontwikkelen. Daar was iedereen trots op. Daarmee kon je voor de dag komen.
Daarnaast probeerde ABN AMRO ook qua beloning de medewerkers te waarderen. Nu stellen wij een extra bonus in het kader van de overname voor ter hoogte van 1 maandsalaris. Omgerekend is dat voor alle 22.000 medewerkers evenveel als het totale bedrag dat de onderneming kwijt was aan de bonussen voor de 7 leden van de Raad van Bestuur inclusief de heer Groenink. ABN AMRO komt in het eindbod echter niet verder dan (omgerekend) 2% eenmalige extra prestatiepremie en dan ook nog gekoppeld aan het functioneren.

Nieuwe wind
Een nieuwe herfst, een nieuwe storm., zo kan het karakter van het Consortium richting het personeel wel bestempeld worden. Deze cao-onderhandelingen geven aan dat ze op geen enkele wijze de werknemerslasten willen verhogen of de afstand tussen de ABN AMRO arbeidsvoorwaarden cao en de arbeidsvoorwaarden van de toekomstige werkgevers willen vergroten. Alle drie deelnemers van het Consortium zijn hiervoor verantwoordelijk. Zelfs geen toezegging op een eigen gelijkwaardige cao voor de toekomstige RBS-medewerkers kon eraf. Ook voor de toezegging dat mensen er niet op achteruit zouden gaan in geval van harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden met die van Fortis.bleek het te vroeg

Wat nu
Volgende week krijgt u een uitgebreide brief van ons met een toelichting op het gehele het eindbod en een vergelijking met wat we voorstelden en wat nu in het eindbod staat. Met een uitleg over wat een eindbod precies inhoudt (in het kort: take it or leave it). En met een toelichting op de stemmingsmogelijkheden en de verschillende consequenties. U krijgt van ons geen stemadvies, zodat u uw mening zonder enkele inkleuring kunt geven. Die brief zal ook op de sites van de verschillende bonden komen te staan, zodat u er ook online op kunt reageren: www.cnvdienstenbond.nl.
Doe dat ook zeker en kijk uit naar onze uitgebreide mailing volgende week.
Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij bestuurder Ahmed Kansouh, 023-5651052 of a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl.