Gemeente Duiven


Vrijwilligersdag Duiven 2007

---

foto winnaar Vrijwilligers prijs 2007 Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven Vorige week donderdag 6 december werd voor de zevende maal de Vrijwilligersdag Duiven georganiseerd. Uit de drie genomineerde kandidaten voor de Vrijwilligersprijs 2007 is door het nominerend comité Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven uitgeroepen tot winnaar. De prijs - 1.500 euro en een oorkonde - werd door wethouder Johannes Goossen overhandigd.

Foto's
De avond was een groot succes. Er zijn op de avond door fotograaf Rick Stander foto's gemaakt.
Foto's Vrijwilligersdag Duiven 2007 »

Zitten er foto's bij die u wilt bewaren? Wilt u de foto's opslaan op uw computer klik dan op de rechter muisknop en kies vervolgens voor de optie: Afbeelding opslaan als... u kunt ze dan zelf uitprinten en bewaren. Let op u kunt de foto's NIET bij de gemeente bijbestellen.

Juryrapport
Voor degenen die niet op de avond aanwezig waren of het nog eens op hun gemak willen nalezen volgt hieronder het juryrapport van de drie genomineerden en het aanvullend juryrapport van de winnaar Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven.

Vrijwilligers Thuvine
In 1960 tegelijk met de oprichting van Thuvine is ook de organisatie van de vrijwilligers ontstaan. De organisatie kent zeer veel vrijwilligers. Velen van hen zijn al lange tijd actief. Als een familielid, dat in Thuvine woonde, is overleden blijven veel vrijwilligers doorgaan met hun werk in Thuvine. Ook stagiaires blijven regelmatig na hun stage vrijwilligerswerk doen. Toch is het ook lastig vrijwilligers te vinden en is er eigenlijk altijd wel een tekort. De vrijwilligersorganisatie van Thuvine kent één beroepskracht die slechts 6 uur per week betaald wordt om de vrijwilligers te begeleiden en het werk te coördineren. Het vrijwilligerswerk is breed. Van begeleiding bij het eten tot technische klussen en van wandelen met de bewoners tot kerkdiensten. Er zijn zowel groeps- als persoonsgebonden activiteiten. Ook bij (K)oud Kunstje (sinds 1995) en de beeldentuin zijn veel vrijwilligers actief. De vrijwilligers tonen grote inzet en veel geduld. Ze zorgen voor de ontspanning, bieden een luisterend oor en extra aandacht. Ze organiseren activiteiten voor de ouderen, die hun dag meer inhoud geven. In een tijd van werkende kinderen, bezuinigingen in de zorg en een toenemende vergrijzing worden vrijwilligers steeds belangrijker. Door de aandacht die zij de bewoners geven ontlasten zij de familieleden en ondersteunen de mantelzorgers. Zelfs tijdens de feestdagen zijn ze aanwezig. Zonder hen zou de kwaliteit een stuk minder zijn.

naar boven

De wensen van de vrijwilligers van Thuvine:

* vrijwilligers voor het restaurant waar men sinds kort met keuzemenu's werkt;

* een pendelbus voor de vrijwilligers naar Didam, tijdens de tijdelijke verhuizing, zodat de bestaande activiteiten kunnen doorgaan.

Het nominerend comité is van mening dat het werk van de vrijwilligers van Thuvine van groot maatschappelijk belang is. De vrijwilligers zijn stuk voor stuk onmisbare schakels in het geheel dat Woonzorgcentrum Thuvine heet. Zij brengen de bewoners onder de mensen en doen er alles aan de ouderen een fijne oude dag te bezorgen.

Scouting Duiven
Scouting Duiven is in 1951 opgericht op initiatief van kapelaan Prinsenberg. Hij heeft hierbij hulp gezocht bij mevrouw Steenmans. Prinsenberg vond dat in Duiven erg weinig te doen was voor de jeugd. Steenmans had ervaring met jeugdwerk vanuit een eerdere woonplaats. De eerste welpengroep is meteen in 1951 in de oude Remigiusschool aan de Rijksweg van start gegaan. Scouting Duiven heeft sindsdien vele locaties gehad. De schuur van de familie Jansen, het ouderlijk huis van Akela Dieker op de Eng, de kippenschuur bij boerderij de Ploen, de boerderij van Vette, de zolder van de Rabobank, de dependance van de basisscholen in de Schoolstraat en uiteindelijk op 26 april 1980 naar Ons Holten Huus op sportpark de Nieuweling. Er zijn ruim 40 vrijwilligers actief. Onder hen een aantal oudgedienden en een vrij grote groep nieuwe vrijwilligers. Toch bestaan er altijd vacatures, omdat er veel activiteiten en initiatieven worden ontplooid. Er zijn geen betaalde krachten. Er zijn 120 kinderen lid die wekelijks bij elkaar komen. Elke week worden er weer ander activiteiten ondernomen en jaarlijks worden ook nog eens diverse kampen georganiseerd. Bij Scouting Duiven is ook een groep Blauwe Vogels; een groep jongens en meisjes van 10 tot 20 jaar met een verstandelijke beperking. In Nederland zijn zo'n 70 scoutinggroepen met een Blauwe Vogels speltak. Scouting Duiven is dus vrij uniek hiermee en deze speltak is dan ook van regionaal belang. Het is belangrijk dat gehandicapte kinderen mee kunnen draaien in de maatschappij en niet vanaf hun jeugd al geïsoleerd worden van hun niet-gehandicapte medemens. Vaak worden de jeugdleden inclusief De Blauwe Vogels gemengd en opgedeeld in groepjes bij gezamenlijke activiteiten. Scouting Duiven zet zo voor kinderen de eerste stap naar een maatschappij met elkaar en voor elkaar.

De wensen van Scouting Duiven:

* iets ruimer in het aantal leidinggevenden komen te zitten;
* meer publiciteit creëren rondom de vereniging;
* oprichting van een nieuwe speltak Plus-Scouts;
* verder uitbouwen van het vrijwilligersbeleid.

Het nominerend comité is van mening dat Scouting Duiven een actuele invulling geeft aan de maatschappelijke betrokkenheid. De vele activiteiten zijn vaak gericht op de samenleving. Kinderen krijgen zo het maatschappelijk besef met de paplepel ingegoten. Met hun speltak De Blauwe Vogels zijn zij een lichtend voorbeeld. Scouting Duiven staat open voor iedereen en is al 56 jaar niet weg te denken uit Duiven.

naar boven

Pax Kinderhulp Duiven/Westervoort
De Werkgroep Westervoort/Duiven van Pax Christi Kinderhulp is op 17 mei 1984 opgericht door Ben en Mia Giesen. Pax Kinderhulp heeft tot doel kinderen tussen 7 en 12 jaar uit kansarme gezinnen uit de omgeving Katowice in Polen een vakantie te geven en ze even gewoon kind te laten zijn. In 2008 is het de 25e keer dat de vakantie georganiseerd wordt.

De naam Pax Christi Kinderhulp is 4 jaar geleden veranderd in Pax Kinderhulp. De organisatie staat op zich en combineert alleen het vervoer van de kinderen met andere Pax Kinderhulp Werkgroepen. Er zijn 16 vrijwilligers het gehele jaar actief met de voorbereiding en per vakantie zorgen nog eens 10 à 15 gastgezinnen voor deze kinderen in hun gezin.

Ondanks de langzaam toenemende welvaart en de door de Polen zo belangrijk geachte toetreding tot de Europese gemeenschap heerst er, in de door de zware industrie sterk vervuilde omgeving van Katowice, nog steeds een grote werkloosheid. Ook alcoholisme komt veel voor. Mede door dit alles is er ook sprake van een groot aantal verstoorde gezinsverhoudingen, waardoor veel kinderen opgroeien in kindertehuizen. In Polen is een stichting actief met het selecteren van de kinderen, die uit de kansarme en/of ontwrichte gezinnen komen. Gemiddeld kan Pax Kinderhulp 20 à 30 kinderen een vakantie aanbieden. Vanuit Polen komen ook begeleiders mee. In totaal zijn er tijdens de 3 vakantieweken ieder jaar zo'n 70 à 80 vrijwilligers actief. Er zijn geen betaalde krachten.

Er wordt een heel programma afgewerkt. Activiteiten, uitstapjes en verzorging worden vaak mogelijk gemaakt door sponsors die "in natura" ondersteunen. Naar de dierentuin, pretparken, de kapper, manege, fastfoodrestaurants en ga zo maar door. Om de gastouders te ontzien wordt ook dagopvang georganiseerd. Het organiseren van deze uitstapjes en het vinden van sponsoren vraagt het nodige uithoudingsvermogen.

De wensen van Pax Kinderhulp:

* voldoende gastouders vinden;

* voldoende sponsors vinden voor het jubileumproject in Katow in 2008;

* overbodig worden.

Het nominerend comité is van mening dat Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven bijdraagt aan het nader tot elkaar brengen van de mensen in onze samenleving, tot over de landsgrenzen heen. Pax Kinderhulp gelooft in het goede van de mens en hoopt de kinderen te laten geloven in een betere toekomst. Hun hulp is onze waardering meer dan waard!

naar boven

Aanvullend juryrapport Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven Het nominerend comité heeft Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven unaniem tot winnaar van de Vrijwilligersprijs gemeente Duiven 2007 gekozen. Na zeer uitvoerig beraad heeft het comité geconcludeerd dat van de drie genomineerden Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven het meest voldeed aan de gestelde criteria voor de vrijwilligersprijs.

De vrijwilligers van Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven hebben veel verantwoording richting de Poolse kinderen, de gastouders en de contactpersonen in Polen. Zij werken met beperkte middelen over de landsgrenzen heen, om ervoor te zorgen dat de kinderen uit Polen gewoon even kind kunnen zijn.
Altijd weer lobbyen bij sponsoren om de begroting sluitend te krijgen. Altijd op zoek naar gastouders, want het valt niet mee om deze beschadigde kinderen drie weken lang ergens te plaatsen. Altijd hopen dat het ook dit jaar weer gaat lukken.
Het nominerend comité is onder de indruk van de onbaatzuchtigheid van deze vrijwilligers en de gastouders. Zij maken de inwoners van Duiven bewust van het feit dat er binnen de Europese Unie nog veel armoede heerst. Met Pax Kinderhulp Westervoort/Duiven wensen wij dat ze snel overbodig zullen worden.

naar boven

Bedankt !
De organisatie wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om de volgende mensen te bedanken voor hun inzet die avond.
* De leden van het nominerend comité:
Maarten Konter,
Gerben Uffing,
Joke van der Hoeff,
Hans Hoffs,
Sylvia Angevare;

* De genomineerde organisaties: Pax Kinderhulp, Scouting Duiven en de Vrijwilligers van Thuvine;

* Duo SM voor hun weergaloze optreden;

* Fotograaf Rick Stander;

* Het gemeentebestuur en diverse medewerkers van de gemeente Duiven;
* De catering en

* natuurlijk U als vrijwilliger !

namens de organisatie,

Hans Hoffs
Mikado-Vrijwilligers Service Punt

Sylvia Angevare
gemeente Duiven

naar boven