Vaarweg Lemmer-Delfzijl


Wissel deze foto m.b.v. de afbeeldingen rechts in deze tabel.

Opening Stinne op Swart - Woordenstroom
12-12-2007 om 10:12:09
Opening Stinne op Swart - Woordenstroom - door Mw. Jannewietske de Vries

Donderdag 1 november 2007, is op het Biggemar bij Grou het kunstwerk Stinne op Swart geopend door onze gedeputeerde Jannewietske de Vries. Het kunstwerk is gemaakt in het kader van het kunstproject Woordenstroom; een samenwerkingsproject van provincies Fryslân en Groningen en Rijkswaterstaat.
René Knip uit Pingjum is verantwoordelijk voor de vormgeving, terwijl Tsead Bruinja het gedicht heeft geschreven.

Tracé 9 / René Knip & Tsead Bruinja // Enkele kilometers voor Grou, tussen Trijehus en de Biggemar, hebben René Knip en Tsead Bruinja op de oever van het Prinses Margrietkanaal, in het weiland van boer Durk Wartena de optimale locatie gevonden voor hun gezamenlijke ontwerp. Omdat de vaarweg zich hier splitst wordt men voor de keuze gesteld het eilandje links of rechts te passeren. De rondvaartboot met gasten lag hier stil; de kapitein kon de keuze niet maken. Onze besluitvaardige gedeputeerde deed dit voor hem : bakboord!, en opende hiermee het kunstwerk. Het moeten maken van een keuze heeft Tsead Bruinja als thema gekozen voor zijn gedicht `Stinne op Swart'. Het in de Friese taal geschreven gedicht gaat over een persoon die in het kale weide- en rivierlandschap van Friesland zijn plaats in de wereld overdenkt. Gaat hij een verband aan met het andere om hem heen of vlucht hij?
In het typografische ontwerp van dit gedicht, heeft René Knip de nadruk gelegd op de leesbaarheid van de tekst. Hij ontwierp een `skelet' van stalen palen en gespannen staaldraden waarop de dichtregels, getypografeerd in speciaal daarvoor ontworpen ruimtelijke letters, zijn bevestigd.
Alle onderdelen van de constructie worden matzwart geschilderd met scheepsteer, niet alleen ter bescherming tegen weer en wind, maar ook als een stille verwijzing naar de titel van het gedicht en naar de wereld van de scheepvaart.
Het industrieel ogende geraamte toont in feite een monumentale uitvergroting van een bladzijde uit een poëziebundel. Het typografisch wit is daarin vervangen door de befaamde Friese waterluchten die een sterk contrast vormen met het strakke letterbeeld. Voor meer informatie over de kunstenaars, www.atelierreneknip.nl en www.tseadbruinja.nl .

STINNE OP SWART

wyn folt de jas
de stetson

dy iene dy't mal is mei al it oare
seit hy of sis ik

oft de grûn net in doar is
oft dy weach net in doar is

seit hy of ik my ta
hoe djipsto
neist my lizzen komst

hynder dat foar de weagen út
it wetter úntdraaft

it stint op syn swarte glânsrêch
it stint op syn pluzige swypsturt

kleur wint grûn
en ik sis ôf

of ta