Rechtbank Utrecht


Gemeenten mogen gezamenlijk aanbesteden

12 december - Zestien gemeenten en twee gewesten in de regio Gooi, Vechtstreek en Eemland mogen een opdracht voor de inhuur van tijdelijk personeel gezamenlijk Europees aanbesteden. Dat heeft de rechter woensdag in kort geding bepaald.

Een stichting die namens MKB-Nederland opereert had een verbod op de clustering van opdrachten geëist, omdat het midden- en kleinbedrijf door de hoge omzeteis die in de gezamenlijke opdracht wordt gesteld, zou worden uitgesloten van deelname aan de aanbestedingsprocedure.

De rechter heeft in deze zaak de vraag beantwoord of in dit specifieke geval de gemeenten niet bevoegd zijn om hun individuele opdrachten te clusteren tot één opdracht. De beantwoording van de vraag of aanbestedende diensten in zijn algemeenheid niet bevoegd zijn om individuele opdrachten te clusteren was niet aan de orde.

De rechter heeft vastgesteld dat er geen algemeen verbod op clusteren van opdrachten bestaat. Een uitzondering hierop kan bestaan als een clustering onnodig of disproportioneel is, maar daarvan was volgens de rechter geen sprake.

De gemeenten en gewesten werken als sinds 1990 samen op het gebied van inhuur van tijdelijk personeel en hebben voldoende aannemelijk gemaakt dat zij hun individuele opdrachten hebben geclusterd uit oogpunt van doelmatigheid, efficiency en kwaliteitsverbetering.

Ook is volgens de rechter niet aannemelijk dat MKB-bedrijven door de clustering van de opdrachten worden uitgesloten van deelname aan de aanbestedingsprocedure. De rechter constateerde dat MKB-bedrijven weliswaar niet zelfstandig kunnen voldoen aan de omzeteisen die in de aanbestedingsprocedure worden gesteld, maar er bestaat voor MKB-bedrijven ook de mogelijkheid om gezamenlijk aan de aanbestedingsprocedure deel te nemen.

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 12 december 2007 Naar boven