Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Chemie en energie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 12 december 2007


------

CNV Chemie en energie roept Albemarle op met redelijk cao-bod te komen

Vakbond katalyseert onderhandelingen

chemiebedrijf Albemarle met brief

"Wij gaan per brief de directie van Albemarle oproepen om alsnog met een reëel bod opnieuw aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Zoniet, dan kan het zo maar zijn dat de leden tot actie besluiten." Onderhandelaar Peter Böeseken van CNV Chemie en energie ziet de bondsbrief als katalysator die de katalysatormaker Albemarle tot andere - lees betere - cao-gedachten moet brengen.

Op 11 december werd voor de zesde keer onderhandeld over een nieuwe cao voor de ruim 500 medewerkers in Amsterdam en Amersfoort. Dit nadat CNV Chemie en energie de onderneming al een week bedenktijd bood om met een passend bod te komen. "Op 11 december, na dat uitstel, kwam Albemarle echter met niks; geen enkele aanpassing op eerdere aanbiedingen", verduidelijkt onderhandelaar Peter Böeseken.

"Albemarle houdt vast aan het eindbod van 3,5 procent loonsverhoging in 15 maanden, verdeeld in drie etappes. Dat is nogal mager gezien de buitengewoon goede bedrijfsresultaten. Een loonbod van ruim 4 procent zou meer realistisch zijn. Wij als bond vragen daarom nu 4 procent in etappes van 2, 1 en nog eens 1 procent binnen een cao met een looptijd van 15 maanden."

Pensioenindexering
Maar er is nóg een strijdpunt in de onderhandelingen. Dat is mogelijk nog weerbarstiger. Böeseken: "Het pensioenfonds van Albemarle is gekoppeld aan een zogenaamd indexatiefonds. Loonsverhogingen moeten later immers ook worden vertaald in de pensioenuitkeringen, daarvoor is dat indexatiefonds. De onderneming heeft echter de laatste loonsverhoging slechts voor de helft gerepareerd in dat indexatiefonds. Daar ontbreekt nog een bijdrage van 750.000 euro.

Om forse problemen in de (verre) toekomst te voorkomen is dit voor ons een hard punt. En ik ben er van overtuigd dat het dit ook zal zijn voor onze leden. Die roepen we bijeen in de tweede week van januari. Ruim voor die tijd zullen wij de directie per brief oproepen alsnog met een aanvaardbaar tegenbod aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Zoniet, dan sluit ik niet uit dat die ledenvergaderingen direct opgevolgd worden door actievergaderingen, waar het besluit zal vallen om acties te ontketenen."

Bij Albemarle worden katalysators vervaardigd, bedoeld voor de brandstoffenproductie door oliemaatschappijen. Er werken ruim 500 medewerkers in vestigingen in Amsterdam en Amersfoort.