Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaakfestival Groningen kent sterke bezetting

Ook dit jaar zal eind december in Groningen een groot internationaal schaaktoernooi plaatsvinden. Het Schaakfestival Groningen, de opvolger van het Harmonietoernooi, wordt dit jaar gespeeld van 21 tot en met 30 december (met een rustdag op Eerste Kerstdag). Met deze 44e editie zet Groningen zijn kersttoernooitraditie voort.

Het Schaakfestival Groningen heeft een gevestigde reputatie. In 1946 vond in Groningen het historische Stauntontoernooi plaats (toen ook al in het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit), gewonnen door Botwinnik voor Euwe, Smyslov en Najdorf. Sinds 1963 is de 'hoofdstad van het Noorden' gastheer geweest van achtereenvolgens het Niemeijertoernooi (EK Jeugd), het Gasunietoernooi, het Koop Tjuchemtoernooi en vanaf 2002 het Harmonietoernooi.

Gewijzigde opzet
De 44e editie van het Schaakfestival Groningen kent een licht gewijzigde opzet ten opzichte van voorgaande jaren. Er is geen aparte invitatiegroep meer; deze is opgegaan in een grote open groep (Harmonie Open A, negen ronden zwitsers) met een rating-ondergrens van 2100. De eerste prijs bedraagt EUR 3000, in totaal is er een prijzenfonds van EUR 7650 beschikbaar (nog afhankelijk van deelname). Naar verwachting zal deze groep bestaan uit een zestigtal spelers. Op dit moment zijn twaalf internationale grootmeesters en acht IM's uit binnen- en buitenland vastgelegd. Daarvan is de Egyptenaar Ahmed Adly (2494), de regerend jeugdwereldkampioen, één van de grote trekpleisters. Daarnaast komen de Griekse grootmeesters Banikas (2591), Halkias (2589) en Mastrovasilis (2559) naar Groningen. Uit Georgië komt Merab Gagunashvili (GM 2584), uit Duitsland Arkadij Rothstein (GM 2534), uit Rusland Pavel Skatchkov (GM 2510) en uit China Li Shilong (GM 2509).

De Nederlandse eer zal verdedigd worden door met name Friso Nijboer (GM 2559), Sipke Ernst (GM 2539) Dimitri Reinderman (GM 2510). De lokale favorieten Hoeksema (IM 2373), Clemens (FM 2316) en Kodentsov (2307) zullen het naar verwachting moeilijk krijgen, al ligt voor hen en voor de andere 'amateurs' in dit veld natuurlijk wel de mogelijkheid tot het scoren van I(G)M-normen ruimschoots open.

De belangstelling voor de A-groep was dermate groot, dat al in een vroeg stadium de bodem van het organisatiebudget voor huisvesting en condities in zicht kwam en diverse titelhouders teleurgesteld moesten worden. Er is echter nu al uitzicht op een aanmerkelijke ruimere fondsen voor het Schaakfestival Groningen 2008.

Club- en huisschakers
Alle overige club- en huisschakers zijn welkom in het Harmonie Open B (rating tot 2100), met o.m. een eerste prijs van EUR 1000 en veel substantiële ratingprijzen. Verder begint op tweede Kerstdag het vijfrondige Harmonie Compact (voorheen Minitoernooi). Hiervoor zal nog eens een 150-tal schakers naar Groningen komen, waaronder ook vele met een rating boven de 2100.

Het Schaakfestival Groningen vindt weer plaats in het sfeervolle Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, in het centrum van de stad.
Inschrijving is nog mogelijk tot 19 december a.s., tenzij het maximum aantal deelnemers in de diverse groepen al eerder bereikt is. Informatie: 050 5718257 of www.so-on.org/kerst2007. (persbericht)
---

Het winnende team van HMC Calder
Groningen was een overtuigende winnaar van de C-groep

Botwinnik uit Zoetermeer won de C-groep op bordpunten