GroenLinks

Laat consumenten zelf hun software kiezen

12 december 2007

De overheid lijkt eindelijk over te gaan stappen op open source software. GroenLinks wil dat consumenten die overstap ook makkelijker kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat je zelf kunt beslissen welke software er op je nieuwe computer zit.

GroenLinks is blij met het actieplan van staatssecretaris Heemskerk om het gebruik van open source software en open standaarden te stimuleren bij de overheid. De motie-Vendrik gaf hier vijf jaar geleden de aanzet voor en lijkt nu eindelijk echt te worden uitgevoerd. De ambities van Heemskerk zijn goed en nu is het belangrijk dat die ook worden waargemaakt. De vrijblijvendheid moet er af en de overheid moet voorop lopen in het gebruiken en stimuleren van open software. Nu gaat daar slechts 0,3% van het softwarebudget van de overheid naartoe.

Het wordt tijd dat de machtspositie van enkele softwareleveranciers wordt doorbroken. Door het gebrek aan concurrentie valt er weinig te kiezen, worden de prijzen hooggehouden en krijgen vernieuwende ontwikkelaars weinig kans. De overheid moet zelf het goede voorbeeld geven, maar kan ook meer doen om meer keuzevrijheid te geven.

GroenLinks wil dat mensen kunnen kiezen welke software zij kopen. Bij de aankoop van een computer wordt meestal standaard software meegeleverd. Deze koppelverkoop moet worden gestopt. Vaak weet je niet hoeveel je hiervoor betaalt en zijn er betere, goedkopere of zelfs gratis alternatieven. Als consumenten weten hoeveel ze betalen voor de meegeleverde software kunnen ze een goedkoper of beter product kiezen. Op het moment dat de consument voor een alternatief kiest, moet er een geld-terug-regeling worden getroffen. Dit bevordert de marktwerking en zorgt voor lagere prijzen en betere kwaliteit.

Verder wil GroenLinks dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit een onderzoek gaat doen naar de marktwerking binnen de Nederlandse ICT-sector, vooral gericht op het versterken van de positie van de consument.

Femke Halsema