UMC Utrecht


HB-gebouw wint Rietveldprijs

Het A.A. Hijmans van den Berghgebouw heeft de Rietveldprijs 2007 gewonnen. Voor het eerst in de geschiedenis van de prestigieuze architectuurprijs wordt de eerste plaats gedeeld. De andere winnaar is Forum Het Zand in Leidsche Rijn.

In het HB-gebouw is de directie Onderwijs en Opleidingen van het UMC Utrecht gevestigd. Het gebouw is ontworpen door architect Erick van Egeraat. Forum Het Zand is een schoolgebouw in Leidsche Rijn en is van de hand van Venhoven c.s. architecten in Amsterdam. Het Zand is een multifunctioneel schoolgebouw. Er zitten twee basisscholen in en diverse wijkvoorzieningen.

De jury kwam tot de gedeelde eerste plaats omdat de voorkeur van de juryleden verdeeld was. Het Zand is bekroond vanwege de opvallende buitenkant. Het gebouw ziet eruit als een UFO. Het Hijmans van den Berghgebouw is juist vanwege het imposante interieur bekroond.

De Rietveldprijs is bedoeld voor bouwprojecten en stedenbouwkundige plannen die een unieke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in Utrecht.

Er waren in totaal twaalf gebouwen genomineerd voor de Utrechtse architectuurprijs. De Rietveldprijs is een tweejaarlijkse wedstrijd en wordt 27 januari 2008 uitgereikt. Aan de prijs is voor beide winnaars een bedrag van 7500 euro verbonden.
woensdag 12 december 2007