Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Omtzigt en Van Gennip over de ontvoering van een Syrisch-orthodoxe monnik in Turkije

12-12-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Omtzigt en Van Gennip over de ontvoering van een Syrisch-orthodoxe monnik in Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 30 november 2007 met kenmerk 2970805820.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Omtzigt en Van Gennip (CDA) over de ontvoering van een Syrisch orthodoxe monnik in Turkije.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van de ontvoering van de Syrisch-orthodoxe monnik Daniel Savci in Zuidoost Turkije? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de ontvoering van één van de twee monniken in dit klooster een serieuze bedreiging is voor de kleine groep Syrisch Orthodoxe christenen die nog in Turkije woont en wier gemeenschap de laatste jaren net weer begon te bloeien?

Antwoord

Ja. Echter, de Aramese monnik, Edip (Daniel) Savci is op 30 november jl. weer vrijgelaten. De Nederlandse ambassade in Ankara, die goede relaties onderhoudt met de Syrisch-orthodoxe kerkgemeenschap in Zuidoost Turkije, heeft onmiddellijk contact gezocht met de Turkse autoriteiten en heeft vernomen dat inmiddels vier verdachten in hechtenis zijn genomen.

Vraag 3

Wat is de reactie van de Turkse regering? Hoe beschermt zij de (religieuze) minderheden in haar land? Wat is hierover uw oordeel?

Vraag 4

Bent u bereid de zorgen over deze ontvoeringen en de zorgen over de christelijke gemeenschap in Zuidoost Turkije, die veel te lijden heeft onder het huidige geweld, over te brengen aan de Turkse ambassadeur in Nederland?

Vraag 5

Kunt u de Kamer op de hoogte stellen van zijn reactie en de acties die de Turkse regering onderneemt ter bescherming van deze minderheid?

Antwoord

Betrokkenheid bij deze zaak heeft tot en met het hoogste niveau plaatsgevonden, waaronder de Turkse premier Erdogan, de gouverneur van Mardin en de hoogste legercommandant uit Diyarbakir. Volgens aartsbisschop Samuel Aktas van de Tur Abdin gemeenschap is het maximale gedaan om de zaak snel en op efectieve wijze tot een oplossing te brengen. Dit laat onverlet dat de mentaliteit van (kleine) nationalistische groeperingen in Turkije die het bestaan van niet-islamitische religieuze minderheden als een bedreiging voor de staat beschouwen, nog verder zal moeten veranderen. De Turkse regering zal daarin een positieve rol moeten blijven vervullen. Hier wordt in het kader van de politieke dialoog met Turkije veelvuldig op aangedrongen.


1) TRT

http://www.trt.net.tr/wwwtrt/hdevam.aspx?hid=190169 &k=0

CNN Turk http://www.cnnturk.com/HABER/haber_detay.asp?PID=318 &HID=1&haberID=407896
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl