D66

Breek de arbeidsmarkt open voor ouderen: introduceer de 65-plus BV

12 december 2007

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya stelt tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken deze week voor om 65-plussers gemakkelijker voor zichzelf te laten beginnen. Op dit moment wil één op de vijf 65-plussers doorwerken, maar zij stuiten op allerlei beperkingen. De sociaal-liberale pleit daarom voor een belastingregime voor ondernemende 65-plussers: de 65-plus BV.

Koser Kaya: "Het hoofdprobleem van Nederland op dit moment is: hoe krijgen we méér mensen aan het werk? Één op de vijf 65-plussers wil wel werken, maar wordt tegengehouden door allerlei regels. Dat is niet meer uit te leggen. Niet tegenover de 65-plussers zelf en niet tegenover de jongere generaties die moeten opdraaien voor de kosten van de vergrijzing."

Volgens de sociaal-liberale politica is het huidige belastingstelsel te gedateerd voor de ambities van de huidige fitte oudere generatie. Koser Kaya stelt daarom voor om een speciaal belastingregime gebaseerd op dat van ZZP'ers te introduceren. Op dit moment hebben 65-plussers geen recht op een zelfstandigenaftrek, en ook niet op een startersaftrek. Hiernaast wil Koser Kaya dat zij hun pensioen (gedeeltelijk) moeten kunnen uitstellen. Nu moeten zij op hun 65ste belasting betalen over hun opgebouwde pensioengelden.

Het D66-Kamerlid wil dat de regering 65-plussers tegemoet komt en deze problemen oplost, zodat 65-plussers makkelijker hun ambities op de arbeidsmarkt kunnen verwezenlijken.