Gemeente Leeuwarden

Logo CDA Leeuwarden Logo CDA Leeuwarden

Antwoord college op vragen CDA wachtlijstproblematiek AMW

Bron: Gemeente Leeuwarden (12-12-2007) Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden, ingediend op 14 november 2007 namens de fractie van het CDA door mevrouw G. Dames, inzake wachtlijstproblematiek algemeen maatschappelijk werk. Vragen en antwoorden 1. Is het college op de hoogte van de constatering dat de wachtlijsten in 2008 opnieuw toe zullen gaan nemen als er geen extra geld komt voor het maatschappelijk werk? - Er is op dit moment geen enkele concrete aanwijzing dat er opnieuw wachtlijsten dreigen te ontstaan bij het algemeen maatschappelijk werk. In juli 2007 heeft HWL aan de gemeente gerapporteerd over het resultaat van de inzet van de eenmalige bijdrage van EUR 100.000,-. Hieruit bleek dat de wachtlijst van 45 cliënten voor het algemeen maatschappelijk werk was weggewerkt en het outreachend maatschappelijk werk was op peil gebleven. De wachttijd was teruggebracht van drie maanden naar twee weken, conform de wens van de raad. Ditzelfde resultaat is ook vermeld in de in augustus uitgebrachte halfjaarrapportage van HWL. 2. Klopt het dat er nog geen gesprekken zijn geweest tussen de gemeente Leeuwarden en Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL) om te komen tot een structurele oplossing voor de wachtlijsten van het maatschappelijk werk? Zo ja wat is hiervan de reden? - Naar aanleiding van de rapportage is overleg gevoerd met HWL. Mede op basis van een door HWL uit te brengen signalering- en trendrapportage welke voor 1 oktober 2007 beschikbaar zou komen zou verder worden gekeken naar een eventuele structurele oplossing. Deze rapportage is echter tot op heden niet uitgebracht. In de subsidieaanvraag voor 2008 heeft HWL structureel EUR 100.000,- meer gevraagd voor algemeen maatschappelijk werk. Deze verhoging was echter niet verder onderbouwd en kan dus ook niet zondermeer worden gehonoreerd. Ook los van de bovengenoemde rapportage en de subsidieaanvraag zijn er geen signalen dat er nu weer wachtlijsten dreigen te ontstaan. 3. De wethouder heeft vorig jaar toegezegd de motie te zullen uitvoeren. Is het college het dan met ons eens dat de motie alsnog dient te worden uitgevoerd en er nog dit jaar gezocht moet worden naar een structurele oplossing om te voorkomen dat de ongewenste situatie ontstaat dat de wachtlijsten weer zullen toenemen?
- Op basis van de nu bekende gegevens gaat het college er van uit dat het amendement van het CDA vooralsnog in voldoende mate is uitgevoerd. De wachtlijst is weggewerkt, het outreachend maatschappelijk werk is op peil gebleven en er is of dreigt op dit moment geen probleem. Verdere structurele maatregelen zijn naar onze mening op dit moment niet nodig. Uiteraard zullen we de verdere voortgang nauwlettend volgen en als de nog te ontvangen signalering- en trendrapportage daartoe aanleiding geeft, of als anderszins wordt aangetoond dat problemen dreigen zullen we op basis daarvan nader besluiten. 4. Kan het college ons toezeggen dat de raad voor het einde van 2007 bericht krijgt van het college hoe de bovengenoemde structurele oplossing eruit komt te zien? - Gelet op de beantwoording van de voorgaande vragen gaat ons college er van uit dat op dit moment de raad voldoende geïnformeerd is. Leeuwarden, 4 december 2007 Burgemeester en wethouders van Leeuwarden, burgemeester. secretaris.