Waterschap Velt en Vecht


Velt en Vecht sluit overeenkomst met maatschap Wilms

PERSBERICHT-12-12-2007

Ruimte voor water langs Schoonebeekerdiep

Maatschap Wilms verkoopt 79 hectare grond aan waterschap Velt en Vecht. De grond ligt langs het Schoonebeekerdiep en wat verder noordelijk in de omgeving van Schoonebeek. De aankoop is een belangrijke stap in de herinrichting van het Schoonebeekerdiep. Het waterschap wil hier meer ruimte voor water creëren. Onderdeel van de overeenkomst zijn samenwerkingsafspraken, onder meer over de overdracht van afgegraven grond en agrarisch medegebruik in het winterbed.

Dijkgraaf Wim Wolthuis is blij met de transactie: "We weten nog niet precies hoe het nieuwe Schoonebeekerdiep komt te liggen en eruit gaat zien. Maar wat we wel weten is dat de beek een stuk breder gaat worden. Daarvoor moeten we gronden verwerven. Met deze aankoop slaan we twee vliegen in één klap. Ten eerste krijgen we grond die we nodig hebben voor de nieuwe beek. Ten tweede hebben we goede landbouwgrond wat verder noordelijk gekocht. Deze grond kunnen we in de toekomst aanbieden als ruilgrond voor agrariërs met grond langs de beek. Uniek is dat we samen met maatschap Wilms een deel van de beek gaan inrichten waarbij we ruimte voor water en een meer natuurlijke beek creëren, wensen uit de streek daarin meenemen en agrarisch gebruik van het winterbed mogelijk is."

Melkveehouders Berend Jan en Bouke Durk Wilms:

"Voor de landbouw is het van groot belang dat het ruilen van gronden in Schoonebeek een nieuwe impuls krijgt. Sinds de `herinrichting Schoonebeek' is gewijzigd in een vrijwillige kavelruil, zijn de boeren weer zelf aan zet om de structuur van hun bedrijf te verbeteren. Door ons initiatief zullen er op korte termijn vele ruilingen tot stand gebracht kunnen worden. De ideeën van het Waterschap om het Schoonebeekerdiep ingrijpend te veranderen kun je vanuit de landbouw zien als een bedreiging maar ook als een kans. In onze toekomstplannen past deze samenwerking met het Waterschap uitstekend. We hebben binnen de samenwerking de mogelijkheid de gronden in het nieuwe winterbed na inrichting weer in eigendom te krijgen. Op deze manier blijven de gronden aan de beek in beheer bij de landbouw."

Achtergrond

Het waterschap wil het Schoonebeekerdiep een nieuwe inrichting te geven. De nieuwe beek moet meer water kunnen opvangen dan nu het geval is zodat wateroverlast op lager gelegen plekken in de toekomst wordt tegengegaan. Ook zal de beek een meer natuurlijke inrichting krijgen zodat planten en dieren beter kunnen gedijen en moet de landbouwkundige kwaliteit van de gronden langs de beek behouden blijven. De beek krijgt daarom een bredere inrichting met een zomer- en een winterbed en natuurlijke oevers. Het afgelopen jaar heeft het waterschap met de omgeving besproken hoe de beek er uiteindelijk uit moet komen te zien.

Maatschap Wilms wil tegenover het huidige bedrijf een nieuwe melkveehouderij ontwikkelen aan de zuidkant van de Europaweg. De huiskavel grenst aan het Schoonebeekerdiep. De omgeving wordt voor het bedrijf steeds belangrijker daarom is samenwerken het uitgangspunt. Met boeren, burgers en buitenlui, maar ook met partijen zoals het waterschap.