Gemeente Lochem


Gemeente Lochem kiest voor groene stroom
Afdrukversie openen in nieuw venster

De regio's Stedendriehoek en Achterhoek, waaronder de gemeente Lochem, hebben besloten samen elektriciteit en gas in te kopen. De elektriciteit wordt opgewekt door middel van waterkracht en is dus 100% groen. Hiermee wordt de uitstoot van 1139 ton CO2 voorkomen, wat gelijk staat aan de gemiddelde CO2 jaarproductie van 388 auto's in Nederland. Bij een keuze voor grijze stroom zouden jaarlijks 57.000 bomen nodig zijn geweest om die hoeveelheid CO2 op te kunnen nemen.

Top 25
De 18 organisaties die aan deze Europese aanbesteding hebben meegedaan hebben een totaal stroomverbruik van 61 miljoen kWh. Het gaat dan om gas en elektriciteit dat wordt gebruikt voor onder andere gebouwen, rioolsystemen, openbare verlichting en verkeersregelinstallaties. Door het gezamenlijk inkopen van gas en elektriciteit komt het afgesloten contract op plaats 9 in de Top 25 van gebruikers van groene elektriciteit in Nederland. Deze Top 25 is te vinden op http://www.energieprijzen.nl/top25/top25.asp.

Electrabel is de nieuwe leverancier van energie voor de betrokken organisaties (vooral gemeenten) Er is een scherp contract voor 2009 tot en met uiterlijk 2013 afgesloten; de meerprijs voor groene elektriciteit is maar ongeveer 0,7% van het totaal. Steeds vaker kiezen niet alleen particulieren maar ook ondernemingen, non-profit organisaties en overheidsinstellingen voor groene energie. Niet alleen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen maar ook om te laten zien dat zij bereid zijn hun verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving te nemen.